България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСК иска конкретика по предложението за прехвърляне на средства от УПФ в Сребърния фонд и обратно

28.01.2015 | 14:35 Редактор: Ирина Георгиева
БСК иска конкретика по предложението за прехвърляне на средства от УПФ в Сребърния фонд и обратно

Прехвърлянето на средства от частните фондове към Сребърния фонд е много скъпа и ненужна дейност. Тази позиция застъпи Григор Димитров в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него положителна стъпка е, че правителството оттегли много от предложенията, които направи за пенсионните фондове в края на миналата година, а именно - отпадналата идея за еднократен избор на фонд за втора пенсия и отхвърленото предложение започващите работа автоматично да бъдат причислявани към НОИ, ако не посочат друго.

Димитров посочи, че преминаването от солидарна в капиталова схема трудно би се регулирало, тъй като това са съвършено различни системи, основани на различен принцип.

Има редица неясноти и в новите предложения на МФ, смята Димитров. Според него самата технология на прехвърлянето на пари от универсален пенсионен фонд (УПФ) в Сребърния фонд и обратно не е ясна.

"Защо трябва да правим това ненужно упражнение? Всяко лице има право на избор да избере един пенсионен фонд, да може веднъж в годината да се прехвърли в друг пенсионен фонд. Друг е проблемът, за който държавата управлява върху дейността на тези фондове." - смята Димитров.

БСК ще иска от финансовия министър Владислав Горанов конкретика по това предложение на регулярната среща по пенсионната реформа другия вторник при министър Калфин.

Експертът попита ако се прехвърлят средства от УПФ в Сребърния фонд, каквото е последното предложение на финансовото министерство, на какъв принцип ще бъде – като отделен фонд, който ще прави инвестиции, или ще бъдат просто партида – застинала сума, чиято стойност ще намалява във времето. Отворен е и въпросът за чия сметка ще става евентуалното пренасочване на парите, защото това е скъпо и не е нужно.

"От шест-седем години има различни предложения, направени, които не са прегледани от Парламента за подобряване на дейността на пенсионните фондове. Ако контролът върху дейността на пенсионните фондове бъде по-голяма, ако има по-голяма прозрачност върху тяхната дейност, тогава всички съмнения ще бъдат изчистени. Има доста въпроси, които не са регулирани и затлачени във времето" - коментира експертът.

Осигурителните вноски не бива да се увеличават преди да се реформира пенсионната система, каза още Димитров относно предложението на социалния министър те да бъдат повишени. Експертът обясни, че първо трябва да се реформира системата, където има много течове.

Чуйте коментара на Григор Димитров за пенсионната реформа в следващия видео материал: