България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Младежи преобразяват със съвременен интериорен дизайн читалище от 1897 г.

За интересния конкурс разказват Диляна Христова и Александър Алексиев

21.06.2024 | 11:44 Редактор: Деси Николова

Студенти измислиха модернистичен интериорен дизайн на Народно читалище "Алеко Константинов 1897". Участниците в този конкурс разполагаха с два месеца да създадат своите проекти.

"Това е второто издание на конкурса. Първото издание беше за апартамент, който е собственост на фирмата организатор. Тази година решихме да направим малко по-предизвикателно заданието за студентите. Търсехме предмет на този конкурс и се свързахме с читалището, което е в плачевно състояние, а е една прекрасна сграда. Решихме по този начин с конкурса да популяризираме и намирането на средства за реконструкцията му", каза организаторът на конкурса Диляна Христова в студиото на "България сутрин".

Тя определи този конкурс като благородна кауза за младите хора, която има за цел да ги стимулира и да направи връзката между бизнеса и образованието.

"Много пипкава работа беше. Читалището все пак е паметник на културата. Трябва доста да се съобразяваш с естеството на архитектурата и помещенията вътре", сподели победителят в конкурса Александър Алексиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е спечелил журито с функционалното разпределение и използването на устойчиви материали с нисък въглероден отпечатък.

"Журирането беше изключително трудно, тъй като членовете на журито имат различни критерии. Основните от тях бяха употребата на устойчиви материали и проблемът с трудната конструкция на сградата. Видяхме страхотни проекти. Имаше доста сериозни спорове по отношение на журирането", каза Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.