България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От "Активни потребители" предлагат "черен списък" за триковете на търговците

"Неравноправните клаузи засягат много повече договори от общите условия", каза Богомил Николов

17.06.2024 | 11:17 Редактор: Искра Ангелова

Да се създаде Национален регистър на неравноправните клаузи, които търговците и институциите слагат в общите условия при сключването на договори. Това предложиха от Асоциация "Активни потребители". Става въпрос за нещо като "черен списък" за триковете на търговците.

"Не става въпрос само за общите условия, а за типови условия. Неравноправните клаузи засягат много повече договори от общите условия. Има търговци, които предлагат типови договори, става въпрос за финансовите институции, телекомите, ВиК. Той е предварително подготвен от търговеца, ние не можем да седнем и да сменяме клаузите. Каквито клаузи ни дадат - това", каза директорът на "Активни потребители" Богомил Николов в студиото на "България сутрин".

По думите му именно заради това е създадено законодателство, което да предпазва от неравноправни клаузи.

"Когато една страна, следвайки своя интерес, изготвя, изкушението е много близо да се напишат клаузи, които са изцяло във ваша полза и ущърб на другата страна. И тук законът ни брани, само че прилагането на закона е бавен и труден процес, често пъти е несправедлив. За да се премахне тази клауза, трябва да се заведе колективен иск - или от Сдружение "Активни потребители", или от КЗП. Но в същото време голямата практика е в индивидуалните дела", допълни Николов за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че когато този регистър бъде създаден, съдът трябва да подаде информация към съответния регистър и клаузата да бъде публикувана.

"Съвестните търговци ще могат, проверявайки в регистъра, да видят, че тяхната клауза не е в ред. Ще могат сами да си поправят тези клаузи, ако не искат да губят делата, останалите клиенти ще знаят, че лесно могат да спечелят дела и това да ги насърчи да си гонят правата. Ако ние имаме претенция, че дадена клауза е неравноправна, трябва да сезираме КЗП. Тя само по себе си не може да се произнесе, първо трябва да прецени дали е съгласна с това твърдение, след това да извика търговеца, да го призове той да промени клаузата, много често търговците отказват. И все пак, ако търговецът откаже, КЗП трябва да води колективен иск, който продължава между 3 и 5 години", разясни директорът на асоциацията.

Николов добави, че първо в Полша е въведен такъв регистър.

"Информацията, която достигна до нас от Полша, е, че той е указал много положително въздействие върху договорите на търговците. У нас първо трябва да се мине през законова поправка, или допълнение, което означава, че както Министерството на икономиката може да предложи на Министерския съвет и той да го внесе, така и всеки един народен представител, който се ангажира с тази тема, може да внесе такива поправки. Ние ще ги информираме, разбира се, и КЗП, която няма такава законодателна инициатива", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.