България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стопираха поскъпването на хляба, абсурдно е козунак да струва 100 лв.

Реколтата е добра, няма място за притеснение, заяви Димитър Людиев

01.05.2024 | 11:29 Редактор: Беатрис Младжова

В последния ден на парламента депутатите удължиха срока, в който ДДС за хляба и брашното ще е 0%. Наложи се мярката да влезе в сила след серия от процедурни хватки. Депутатите решиха да въведат и лимит за надценките на хляба в търговската мрежа - до 15%. 

"Ние сме благодарни за решението, че все пак беше удължен срокът за нулевото ДДС на хляба и брашното. По този начин ще можем да задържим цените. Ако се налагаше това нещо да се случи през летния сезон, щеше да е шокиращо за всички, основно за хлебопроизводителите. Според нас това решение работи вече около 3 години. Още с премахването на ставката всички намалиха цените с около 20%. В момента пазарът е сравнително стабилен. Мярката работи и смятаме, че ще работи и няма да има съществени промени. Ако се наложи някаква промяна, това ще е увеличение на работната заплата", заяви председателят на РСХС - Бургас Димитър Людиев за "България сутрин".

Той смята, че малките производители не могат да си позволят по-голяма надценка от 15%.

"Според нашите разчети полза има не само за производителите, но и за потребителите. В нашия бранш конкуренцията е доста сериозна от години и това ограничение за 15% ще бъде валидно само за големите вериги. Малките търговци и самите хлебопроизводители не могат да си позволят повече от 15% надценка, защото ще загубят от клиентите си. При големите производители надценката е над 30%", допълни Людиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му произвеждаме повече от необходимата реколта за страната, а реколтата е добра.

"Засега нашата информация е, че реколтата е добра, очакват се добри показатели, няма място за притеснение. Украинското зърно трудно може да влезе в България, защото изискванията за качеството са доста по-високи. България е производител - произвеждаме около 6-7 пъти повече пшеница, отколкото е необходима за нашия пазар. Надяваме се да няма природни катаклизми и да се запазят така нещата", каза още Людиев.

Хлебопроизводителят е категоричен, че цената на един козунак няма как да е 100 лв., а нормалната цена е от 4-5 лв.

"100 лв. е един козунак, защото някой иска такава цена, а друг му я дава. Няма основание един козунак да струва 100 лв., това е абсурдно. Пекарна с качествен козунак, направен с качествени продукти, около 4-5 лв. е нормалната цена", добави Людиев.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
I'm-дртий УАЙТ-
преди 2 седмици
Вместо 100 камъка за некъф измислен и изкуствено направен козунак, аз дадох едни чисти 20 лева и си Г0 осигурих за празниците и всички останаха много доволни и по настоящему ХЕППИ от правилния ми и верен избор на ПЕКАРНА и МАСТОРИ... Сигнализирай за неуместен коментар