България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експеримент на "България сутрин": Изкуственият интелект написа любовен роман

Текстът може да е само добра основа за истинска книга, но не и да се приеме за такава, сподели Йоана Великова

29.04.2024 | 12:39 Редактор: Елеонора Танева

Нов експеримент на "България сутрин". Репортерът Йоана Великова, след като създаде песен с помощта на изкуствения интелект, сега написа и книга. Идеята на Йоана е за любовен роман. С помощта изкуствения интелект ѝ е отнело около 10 минути, за да го създаде, но резултатът не е какъвто е искала.

"Изкуственият интелект изобщо не пише дълги неща, по 3-4 изречения са му главите. Успяхме да напишем 9 глави в 14 страници. Аз на всяка глава му пишех "дай ми продължение", а той започна да повтаря едно и също", сподели Йоана

Направило ѝ е впечатление, че текстът е написан грамотно, но се е движел само по зададени ключови параметри и банални сюжетите. В нейния случай историята е като тази на Пепеляшка.

За да може човек да напише книга му трябва муза, но на изкуствения интелект такива неща не му трябват, посочи още Великова за експеримента в ефира на Bulgaria ON AIR.

Когато задава параметрите, Йоана въвежда изискване да има диалози и всяка глава да е поне две страници, да има 4 главни героя и няколко второстепенни.

По пътя към създаването на едно литературно произведение с изкуствен интелект тя се сблъсква с много предизвикателства. Главите са прекалено къси и всяка една трябва да я пише отделно, а след известно време диалозите започват да се повтарят, което ще забави процеса.

На база зададените параметри Йоана има книга, която е озаглавена "Несломимата любов". Литературният изследовател и собственик на едно от най-големите издателства в България - Пламен Тотев, видя книгата, написана от изкуствения интелект.

"Този текст по-скоро изглежда като синопсис, като основа за някаква бъдеща книга или като сбит преразказ на история. Това, което липсва на текста, е художественост. Най-важната и най-характерната черта на литературата, читателят да може да се отъждествява с героите, да го развълнуват, да живее с тях, да съпреживява тяхната съдба. Точно това не постига този текст. Да не говорим, че чисто стилистично не е добре, защото има честа смяна на времената, от миналото свършено в сегашно време", даде оценката си Пламен Тотев.

За него това е първата среща с такъв текст. Вече има едно наум като издател, но е на мнение, че все още софтуерът не е развит до такава голяма степен, че да може да замени човешката дейност. Все пак в бъдеще би издал книга, написана от изкуствен интелект: "Ако е художествено, ако е ясно, че е изкуственият интелект, защо не. Според мен на читателите би им било любопитно да видят какво може да създаде един изкуствен интелект, но в този вид текстът просто не си заслужава да бъде прочетен".

Пламен Тотев не изключва след години изкуственият интелект да се е усъвършенствал до степен, че издателите да не различават негови текстове от авторски. На този етап обаче може да даде само една добра основа за написване на книга.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.