България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зорница Русинова: Видяхме популистки промени за минималната пенсия, трябва реформа

"Винаги ще има хора, които са под линията на бедност", заяви председателят на Икономическия и социален съвет

25.04.2024 | 11:38 Редактор: Толя Стоянова

Преди месец МВФ препоръча реформа в пенсионната ни система. На този фон в Народното събрание беше представено "Проучване на обществените нагласи за актуализиране на съществуващата пенсионна система".

"Необходимо е да се направи последователна реформа в пенсионната система. Важно е да се осигури сигурността на пенсионната система и да бъде балансирана, за да има гарантирано повишаване на пенсиите. През последните години виждаме популистки промени, които се правиха и по отношение на минималната пенсия. Започнахме работа с голяма временна комисия, създадена от работодатели, синдикати и граждански организации", заяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорницата Русинова в предаването "България сутрин".

Тя добави, че се очаква да бъдат направени промени и по отношение на събираемостта, но никой работещ не иска това за сметка на повишаване на осигуровките. Според Русинова трябва да запазим модела на солидарност на системата. По думите ѝ това, което притеснява работодателите, е липсата на предвидимост.

"Важна част от директивата е начинът, по който може да се разшири колективното трудово договаряне. В последните две години, когато говорим за доходи, говорим само за минималната работна заплата. Пенсионната система трябва да бъде консервативна, не е добре да се правят резки промени. Хората трябва да бъдат подготвени, за да ги приемат", каза председателят на Икономическия и социален съвет пред Bulgaria ON AIR.

Русинова отбеляза, че великденските и коледните добавки са добра практика, която подкрепя хората с ниски пенсии около празниците.

На въпрос как да направим така, че да няма пенсионери под линията на бедност, тя отговори, че винаги ще има хора, които са под линията на бедност и добави, че проблемът на хората с ниски пенсии са и скъпите лекарства, които трудно могат да си позволят, и нуждата от допълнителна подкрепа, а тя не е свързана само с парично подпомагане.

Гледайте целия разговор във видеото.