България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проектът "Съседите" представя България на Венецианското биенале с мото "Чужденци навсякъде"

Очаква се да има над 1 млн. посетители, съобщи Надежда Джакова

24.04.2024 | 12:06 Редактор: Беатрис Младжова

"Чужденци навсякъде" е темата на следващото биенале по съвременна международна художествена изложба във Венеция, в което участие ще вземе и България. Форумът ще се състои от 20 април до 24 ноември 2024 г.

"Това е 60-ото издание. Тази година протича под мотото "Чужденци навсякъде". То е поставено от главния куратор на събитието тази година, който казва, че всички сме чужденци. Чужденец сме не само, когато напускаме страната, но и всеки сам за себе си. Чужденци има и сред нас. Това е и мотото и подзаглавието на българския проект "Съседите". В него се включват интервюта с хора, репресирани от политическия режим през 1945-1989 г. и те са останали чужди на системата", заяви комисарят на българското участие във Венецианското биенале Надежда Джакова в студиото на "България сутрин".

Форумът се провежда през две години и е място, на което се срещат специалистите от изкуството, а тази година се очаква да има над един милион посетители, посочи гостът.

"Това е най-големият форум за съвременно изкуство и най-старият. Този форум е не просто място за представяне на изкуство, но и платформа, в която се срещат специалистите в областта на изкуството. Публиката е огромна. Ние показваме това, което правим и даваме ясна заявка за това, което се случва на българската сцена. Вече се говори за българското участие във форума", допълни Джакова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ заявките за участие у нас тази година са сериозни, а самата процедура за кандидатстване, както и участието след това, са доста тежки.

"Прави се конкурс, който се организира от Министерството на културата. Процедурата за кандидатстване е доста тежка, но после и самото участие не е леко, още при кандидатстването участващите са запознати в процедурата. Тази година имаше много сериозни заявки като участващи и проекти", коментира комисарят на българското участие.

За Джакова посетителите на изложбата ни могат да опознаят нас и нашата история и да разберат повече за това, което сме преживели през режима.

"Нашите артисти се вписват в рамката с останалите участници и се отличават със своята локалност. Посетителят, когато влезе и се запознае с нашата история, тя е наша. Навлизайки в това, което сме преживели, в цялата обстановка, в разговорите, които се чуват, това са интервюираните хора, преживели режима, посетителят може да ни опознае", обясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.