България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволецът Георги Златинов за каузата да обединяваш хората за по-чисто бъдеще

Той получи приз за локално действие с национално значение на Годишните награди за доброволчество

23.04.2024 | 12:02 Редактор: Вяра Димова

Доброволецът Георги Златинов получи приз за локално действие с национално значение на Годишните награди за доброволчество. 

Всичко започва в село Делчево, край Гоце Делчев, с един млад мъж, въоръжен с торби за боклук и захранван от убеждението, че "докато тъне в боклуци, не можем да претендираме за нищо по-стойностно".

"От дълги години се възхищавам много на организацията "Тайм хилс". Днес, да имаме възможността да бъдем отличени от тях, е голяма чест. Те организират ежегодно такива церемонии за връчване на награди за доброволци. Да бъдем редом сред най-добрите в България е нещо огромно за нас", каза Златинов в "България сутрин".

Подходът в кампаниите бавно и постепенно да постигат успех, е дал желания резултат, смята той.

"Това го правим в рамките на 13-14 месеца. Даваме гласност, за да може хората да свикнат с новата действителност и да оценят това, което се е случило - изчистихме неща, трупани от десетилетия. Това дава друга перспектива за отношението ни като общество към природата и бъдещето", посочи още доброволецът пред Bulgaria ON AIR.

Златинов припомни, че в началото в кампанията му не е имало доброволци, започнал е сам, а до момента в акциите са участвали вече над 1000 души.

"Половината са деца, те са основната ни цел. Когато се научат на правилния пример, го спазват винаги. Хората се свързваха с мен, имат силно желание. Радват се да участват", обясни той.

Народното събрание прие на първо четене Закона за доброволчеството. Според Златинов личното участие на човек в проблемите е много важно.

"Както всеки закон, в началото има негативни реакции, след това хората ще свикнат. Личният пример е заразен", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.