България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Люти чушки и танци вкараха успели българи в класацията "30 под 30"

Славена Родинова отглежда люти чушки, а Коста Каракашян е танцьор и хореограф

22.04.2024 | 11:36 Редактор: Толя Стоянова

Излезе тазгодишната класация "30 под 30", в която влязоха трима успели в сферата си българи. Стажантът на Bulgaria ON AIR Саня Кецман ни среща с двама от тях - Славена Родинова, която отглежда люти чушки, и Коста Каракашян, танцьор и хореограф, работил с имена от световната сцена. 

Славена Родинова е на 26 години, дете на земеделци от Варненско. Тя развива успешно сeмeйния бизнес за отглеждане на люти чушки и производство на люти сосове. През 2011 г. бащата на Славена решава да отглежда люти чушки. Тя, нейната сестра и майка ѝ са скептични към неговата идея, но с постоянство и желание той успява да ги убеди в потенциала на това начинание и те стават част от бизнеса.

"През това време бях в София и живеех, учих и работих съвсем различно нещо, но по време на пандемията се наложи да се прибера в Страшимирово, в нашата ферма, и тогава се влюбих наново в този бизнес и го видях като страхотна възможност да развивам бранда, да развивам себе си ежедневно с нещата, които до момента моите родители бяха създали. И си казах: "Славена, това е супер! Давай! Този продукт можеш да го покажеш не само в България, но и в цял свят!", сподели тя.

Коста Каракашян е на 29 години от Пловдив. Той е режисьор и хореограф, с множество реализирани проекти с имена от световната сцена. Коста съветва младите артисти, които искат да се развиват в тази сфера, да не се ограничават само в танците или само в хореографията, а да бъдат смели и отворени към всички видове изкуства.

"Танцувам цял живот, откакто се помня. Започнах първо като петгодишен да танцувам спортни танци, след това със съвременен танц в Ню Йорк. В момента ми е най-интересно как може танцът да се комбинира с други видове изкуство: с кино, с визуално изкуство, с литература", разказа Коста.

За Славена това признание носи не само радост и стимул, но и много по-голяма отговорност от тук нататък.

"За мен този успех означава много. Изключително съм щастлива, че попаднахме на европейско ниво, че сме забелязани на европейско ниво и нашият труд през годините се вижда", каза тя.

"Беше голямо вълнение до последно. Много се надявах и чаках резултатите", добави Коста.

В работата си той успява да намери баланс между вътрешната мотивация и стимула, който получава от подобни признания и успехи. Като голямо постижение Славена определя създадената от нея и семейството ѝ чушка - "Български дух", която е най-лютата чушка в България. Тя приема този успех не само като стимул за нея, а и за хората, които смятат, че в България няма почва за реализиране на нови и нестандартни идеи.

Коста пък прави своя дебют и като режисьор в художественото игрално кино с новия си проект - късометражният филм "Те". В него присъства и танцовото изкуство, но с него той дава нова посока на работата си.

Целта на Славена е да покори с лютите чушки световните пазари, а Коста е фокусиран върху реализирането на последния си проект.

Вижте повече в репортажа на Саня Кецман.