България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каримански: Има вероятност за свръхдефицит, трябва ни финансова дисциплина

Скандалите в Агенция "Митници" ще се отразят на работата на приходната агенция, смята финансистът

18.04.2024 | 10:45 Редактор: Елеонора Танева

Разминавания в данните за фискалния резерв на бившия и настоящия финансов министър. Въпросът с парите на държавата стигна и до Народното събрание.

"Ако депутатите искат да направят промяна, може да въведат, че средномесечното салдо във фискалния резерв не трябва да пада под еди колко си. Тогава средномесечно може всеки път, когато някой от политиците използва за своя употреба данните, да се покаже информацията", коментира финансистът и бивш председател на Бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански в студиото на "България сутрин". 

Той подчерта, че голям брой плащания са гласувани в последните дни на правителството "Денков", както съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова.

"Увеличиха възнагражденията в публичния сектор, гласуваха разходи за железниците, по какви ли не проекти одобриха разходи. Един кабинет, който си заминава от управлението, одобрява в 12 без 5 разходи, които е съмнително как ще бъдат изпълнени", заяви Каримански.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът изрази очакването си, че всички сектори ще започнат да искат пари от служебното правителство, а политиците вероятно ще бъдат благоразположени по време на предизборната кампания. 

"Нужна е средносрочната фискална и финансова дисциплина. Прогнозата трябва да е фундамент, върху който да стъпи всеки един бюджет. Когато дойде време да правим бюджет 2025 до 31 октомври т.г., трябва да стъпим и върху актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза, като я няма - какво ще прогнозирате към 31 октомври", даде пример Каримански. 

Финансистът разкритикува даването "на калпак" на пари за най-бедните пенсионери под формата на великденски добавки.

"Това не допринася за справедливост и солидарност на пенсионната система. Ако се дават такива добавки, нека бъдат през социалната система, те се раздават с пенсиите, хората ги приемат като част от пенсията. Това само по себе си подвежда хората, да питаме дали всички тези имат еднаква заслуга", заяви Любомир Каримански.

Прогнозата му е, че бюджетният дефицит ще продължи да се увеличава. А влизането в Еврозоната не очаква да стане през 2025 г. 

"Когато имаме повече харчове, е нормално да отиваме към дефицити, най-лошата прогноза е да стигнем до свръхдефицит, има такава вероятност. Икономиката на страната се забави, забавят се приходите, още от 2023 г., когато планираме трябва да се по-пестеливи в приходната част", призова гостът.

Каримански е убеден, че скандалите в Агенция "Митници" ще се отразят на работата на приходната агенция. 

"Така или иначе тя изоставаше, през 2023 г. парите от мита и митнически такси са събрани на 80% от планираното, и сега продължава това неизпълнение. Притеснението е в несигурността на администрацията. За да има сигурност, политическият риск трябва да бъде овладян", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа