България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли цензура на алтернативите в политиката и защо доверието на обществото е ниско?

Проф. Антоанета Христова, Яница Петкова и Нидал Алгафари призовават избирателите да дават активно своя вот

17.04.2024 | 10:45 Редактор: Вяра Димова

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква отговори от страна на служебния премиер Димитър Главчев, тъй като е озадачена от мотивите, представени към предложението за смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Йотова заяви, че този служебен кабинет на Димитър Главчев не е издържал изпита.

"В много кабинети назад сме доказали, че всякакви хора са ставали министри. Не виждам голям проблем в това да се сменят, когато не се разбираш с някого", коментира пиар експертът и писател Нидал Алгафари в "България сутрин".

Според социолога Яница Петкова позициите са набързо сложени при реденето на служебния кабинет и тепърва се осмислят. 

"Партиите от всяка една страна на политическия спектър застават преди изборите с обвинения. Как очакват общото доверие в политическия елит да съществува или да е сериозно? Рушат си общо доверието", каза Петкова през Bulgaria ON AIR.

При всичко случващо се покрай Украйна, Газа, Израел и Иран, ще ни трябва някой, който ще е достатъчно близък до нашите партньори, смята Алгафари. 

"Най-близкият, който може да бъде, е Даниел Митов. Илияна Йотова познава Даниел Митов, познава и неговите възможности и качества. Въпрос на доверие е", анализира пиар експертът.

По думите на социолога смените не са извън нормата и не са нещо неочаквано.

"Обяснението ни показва конкретния повод, но не и реалната причина за смяната. Обяснение не беше дадено както трябва. Не очаквам и да бъде дадено от гледна точка на възможността министър-председателят да си сменя своя екип", на мнение е Петкова. 

Политическият психолог проф. Антоанета Христова е категорична, че промените в кабинета "Главчев" задължително трябва да бъдат мотивирани. 

"Не можеш да мотивираш убедително, когато си държал човека 7 дни. Невъзможно е. Това е демонстрация на влияние. Главчев трябваше да изглежда малко по-самостоятелен и независим. Ситуацията в момента е част от общата болестна ситуация на политическите процеси. Не е добра за служебното правителство", коментира проф. Христова. 

Алгафари от своя страна подчерта, че освен организацията на изборите, трябва и да се ръководи държавата. 

"Правителство ще бъде трудно да се състави по-различно от това, което беше. Възможно е настоящото правителство да остане по-дълго във времето",  прогнозира той.

Президентът Румен Радев трябва да издаде указ за назначаване на Даниел Митов за служебен външен министър.

"Той няма избор, ще се съгласи. Политиката е явно действие. Има втори план, колкото повече се засилва той - толкова повече се увеличава недоверието. Умението да го извадиш като театър е голямото умение на политиците. В момента не се справят. Ниски са нивата на доверие. Държава няма, срината е", изтъкна политическият психолог.

Според проф. Христова ГЕРБ е затворила вратата за преговори с ПП-ДБ.

"ГЕРБ има интерес да продължи и да има следващи избори. ГЕРБ натрупа големи негативи от събирането си с ПП-ДБ. Голяма е хипотезата да имаме следващи избори през есента, ако не се пренареди нещо и не се появи някаква алтернатива", прогнозира психологът.

По думите на Алгафари вратата не е съвсем затворена за преговори: "Или отиваш на избори и променяш с твоя вот, или оставаме тези хора да правят каквото могат".

Социологът очаква ниска избирателна активност на предстоящите избори.

"Хората, които отбелязват "Не подкрепям никого" не виждат представителство. Продължаваме да имаме работещо НС, то е ключово. То се ползва главно и основно за политическа кампания. Дебатът в НС не съответства на обществения дебат", уточни Петкова.

Има тотална цензура на алтернативите, категорична е проф. Христова: "Имаме държава, която цензурира. Двете големи политически партии не допускат появата на алтернатива. Създадено е усещането за целенасочено заучена безпомощност, че вината е в политиците".

Алгафари и Петкова обяви, че очакват максимално честни избори, а проф. Христова призова да се гласува.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.