Рокадата в кабинета "Главчев" вдигна рязко градуса на напрежението

Сега на ход е президентът, който трябва да издаде указ

16.04.2024 | 13:27 Редактор: Толя Стоянова

Министър за седем дни и първа предстояща рокада в кабинета "Главчев". Часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от премиера Димитър Главчев да смени външния министър Стефан Димитров - това вече е факт. Главчев предлага на президента Радев на поста да застане депутатът и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов. 

Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Позицията на Главчев дойде часове след изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата. Според вицепрезидента Илияна Йотова поисканата рокада във Външното министерство поставя под въпрос стабилността на кабинета седмица след встъпването му в длъжност. Смяната на външния министър предизвика въпроси сред някои политически сили.

"На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори, равноотдалечен от всички партии?", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Това сега какво беше? А/ На Главчев му е скучно вечер; Б/ Вече дори не се крият; В/ По-лошо: мислят си, че демонстрират мъжката тежка дума на Бойко за пред електората", заяви Лена Бориславова от ПП.

"Кой управлява служебното правителство? Управлява го Бойко Борисов. Няма абсолютно никакъв срам да го демонстрира, а истинските виновници за това са Христо Иванов и Кирил Петков, защото с техните тъпи идеи беше променена Конституцията и така дадоха властта в ръцете на Бойко Борисов", настоя лидерът на ИТН Слави Трифонов.

"Сегашният служебен кабинет е на ГЕРБ–ДПС. Това, което видяхме, е немощ, слабост във Външното министерство. Това да се сменят зам.-министри и да не се вдигат телефони е абсолютен непрофесионализъм и ни представя зле в международен план", заяви Венеция Ангова от ПП-ДБ.

"Това е финансова комисия, какво Външно министерство", добави   Йордан Цонев от ДПС.

"Този кабинет е на ГЕРБ и ДПС. Но вината не е на ГЕРБ. ПП-ДБ са лудите, които промениха конституцията. Дадоха възможност на ГЕРБ да си направят служебен кабинет", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Сега на ход е президентът, който трябва да издаде указ за назначаване на Митов за служебен външен министър. Няма срок за това в Конституцията.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)