България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учебните програми задават целите, учителите ги прилагат - къде бъркаме?

Откакто участваме в PISA, резултатите са разочароващи, каза Светла Петрова от "Фондация за образователна трансформация"

12.04.2024 | 11:41 Редактор: Вяра Димова

Националното външно оценяване е след по-малко от два месеца. Преди то да се проведе, отново се повдига въпросът за оценяването и качеството на образованието. У нас все още работим по шестобалната система за оценяване. 

"Разбирам интереса към Националното външно оценяване, особено в средата на април. То ни дава възможност да отворим големи разговори за оценяването. Когато говорим и мислим за оценяването, непременно трябва да говорим и мислим за преподаването", каза Светла Петрова от "Фондация за образователна трансформация" в "България сутрин".

Оценяването показва измерване на постиженията на учениците, доколко са постигнати образователните цели, обясни тя.

"Когато в учебната програма очакваните резултати от образователните цели са заложени на най-ниските нива на мислене, каквито са възпроизвеждане, разбиране, приложение, но не залагат цели, свързани с аналитично-оценъчното мислене, критично мислене, е логично оценяванията да измерват тези по-ниски нива за уменията на мислене", уточни Петрова за Bulgaria ON AIR.

Министерството на образованието лансира идеята да се промени форматът на тестовете, припомни гостът.

"Тестовете да бъдат промени - в тях да се включат повече практически задачи. Няма лошо, но ние можем да включим практически задачи, но да не променим уменията, които искаме да измерим. Нашето НВО в момента ни дава информация доколко постигаме нашите цели, т.е. това, което правим в нашите класни стаи", конкретизира представителят на "Фондация за образователна трансформация".

Петрова напомни резултатите PISA от миналата година: "Не бяха добри. Откакто участваме в PISA, резултатите са разочароващи. Различава се това, което измерва PISA, от това, което ние преподаваме в класните стаи".

Според нея първото нещо, което трябва да се промени, е по отношение на учебните програми.

"Логическата последователност е такава - учебните програми задават образователните цели, учителите ги прилагат. Големият разговор трябва да започне от това каква трябва да е рамката и философията на нашите учебни програми", настоя представителят на "Фондация за образователна трансформация".

Петрова е на мнение, че онлайн обучението е било сериозно предизвикателство за образователната ни система, но отчете бързата адаптивност на учителите към него. 

"Учителската професия е динамична. Променя се изцяло архитектурата на класната стая днес. Виждаме го в много училища в България. Важно е. Организирането на стаята стимулира определен вид дейности. Фактът, че имаме мащабна паралелна система на частните уроци, показва, че нещо не е наред с училищната ни образователна система. Огромното разпространяване на частните уроци показва недоверие на родителите към образованието. Подклажда се психоза", обобщи Петрова.

По думите ѝ няма значение по каква система се оценяват учениците, тъй като това са просто символи. "В много държави се практикува формиращо оценяване", даде пример тя.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.