България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасността от по-големи наводнения в Русия тепърва се разраства

Пикът на високите води ще достигне към 18-19 април, каза международният ни редактор Кристина Цветкова

10.04.2024 | 11:50 Редактор: Вяра Димова

В Русия продължават наводненията, предизвикани от преливането на река Урал и скъсването на язовирна стена. Причината за сериозните наводнения са бързото топене на снеговете и глобалното покачване на температурите. Това каза международният редактор в Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова, анализирайки международните новини.

Евакуирани са близо 100 000 души в засегнатите региони от наводненията. Стигнало се е и до намесата на полицията. 

"Опасността продължава. Нивото на реките се покачва. Наводненията могат да засегнат много десетки хиляди домове. В сила е извънредното положение. Според прогнозите пикът на високите води ще достигне към 18-19 април", посочи Цветкова в "България сутрин".

Официалната информация от Европейския институт "Коперник" изчисли, че март е десетият пореден месец с високо рекордни температури.

"Дали земята се намира в по-топъл период или това ще последва по-студен период, предстои да разберем. Глобален рекорд в Африка, през март са отчетени 48,6 градуса. Всеки в ежедневието си може да допринесе с нещо малко за това да не се случва", коментира международният ни редактор.

Сръбският президент Александър Вучич предложи да се върне смъртното наказание.

"Интервюто беше излъчено от над 80 телевизии. Думите му предизвикаха голям отзвук. Те дойдоха в коментар на убийството на 2-годишното дете, което потресе страната. Идеята за връщането на смъртното наказание в Сърбия дойде още миналата година след масовите стрелби в Белград, когато загинаха общо 18 души. Сърбия е една от държавите в Европа с притежание на най-много оръжия на глава от населението", припомни още Цветкова. 

Родители на непълнолетен стрелец в САЩ получиха осъдителна присъда. Джеймс Кръмбли и съпругата му са признати за виновни за стрелбата, защото са закупили пистолет на сина си.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.