България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Животът няма аУтокорект": 71% от хората не знаят къде се пишат запетаи

"Как се пише?" с нов проект - Павлина Върбанова и Доротея Николова дадоха подробности за него

28.03.2024 | 11:38 Редактор: Деси Николова

Платформата "Как се пише?" започва новаторска кампания за грамотност под надслов "Животът няма аУтокорект" в помощ на дипломиращите се дванайсетокласници.

"Отиваме при поколението Z, там където то обича да пребивава - в социалните мрежи. По-точно в най-новата - Threads. Там "Как се пише?" вече има профил и в него ние от вчера публикуваме задачи, които са по изпитния формат на държавния зрелостен изпит по български език и литература", каза д-р Павлина Върбанова в студиото на "България сутрин".

В социалната мрежа всеки ден публикуват тестови задачи под формата на анкети, а правилните отговори излизат на следващия ден.

"Запетайките са огромен проблем. От нашите изследвания установихме, че 71% от хората, които решават анкетите в страницата на "Как се пише?" в Threads, имат проблем с пунктуацията. Пунктуацията е нещо, което се базира на по-дълбоки знания и не е само едни запетайки, а трябва да разбираме смисъла и логиката на изречението. Основният проблем, който имат хората, които в момента растат, а и не само те, за съжаление - започват все по-трудно да се справят със смисъла на изречението и разбирането на закономерностите в едно изречение", разясни един от инициаторите Доротея Николова за Bulgaria ON AIR.

До 17 май, когато ще се проведе матурата по БЕЛ, на страницата на "Как се пише?" в Threads всеки ден ще бъдат публикувани правила и въпроси по формата на ДЗИ. Съдържанието ще бъде съобразено с актуалните за зрелостниците теми, за да не им се струва чуждо или твърде абстрактно, а подготовката да става неусетно.

Инициаторите на кампанията обещават множество изненади, известни личности и инфлуенсъри, които ще се включват в проекта през следващите 50 дни.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа