България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инцидентът с моста в Балтимор може да се използва политически срещу Байдън

"Тръмп изглежда окрилен от решение на Апелативния съд в Ню Йорк, което намали глобата му", коментира Григори Недялков

27.03.2024 | 11:40 Редактор: Толя Стоянова

Товарен кораб се удари в един от пилоните на моста "Франсис Скот Кий" над река Патапск в Балтимор. Спасителните екипи извадиха двама души от водата, като единият от тях е в тежко състояние.

"Тази драма грабна вниманието и се превърна в едно от водещите събития. Последната информация, която имаме, е, че водолазите ще се върнат да продължат издирвателните операции. Всички вече са склонни да смятат, че шестимата души едва ли са оцелели. Водата е била 8 градуса в момента на падане на хората. Осем души са паднали, от тях още вчера стана ясно, че двама са извадени, единият е в тежко състояние. Шестима души все още са в неизвестност. По-рано беше казано, че операцията временно се прекратява", коментира журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че става дума за стоманен мост и е учудващо защо такава стоманена конструкция пада. Журналистът отбеляза, че щастливо стечение на обстоятелствата е това, че корабът е изгубил тяга, защото така е привлякъл вниманието на службата и е предотвратил по-голяма трагедия.

Недялков добави, че инцидентът е парализирал Вашингтон и Ню Йорк. Мостът е част от междущатската магистрала 695. На този фон президентът Джо Байдън поиска федералното правителство незабавно да плати за възстановяването на съоръжението. 

"Това е неприятен инцидент, който може да се използва политически за удар по програмата на Байдън за инфраструктурни подобрения в САЩ. Очертава се сблъсък Байдън-Тръмп. В началото на седмицата и двамата основни кандидати отново събраха достатъчен брой делегати на първичните избори в Луизиана. Тръмп изглежда окрилен от решение на Апелативния съд в Ню Йорк, което намали глобата за него по обвинение в бизнес измами и манипулиране на отчети. Неговата глоба от 454 млн. долара е намалена на 175 млн. долара. Това води дотам, че акциите на социалната медия на Тръмп скачат с 35%, а неговият дял се оценява на 4 млрд. долара", каза Недялков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му ЕС не остава безразличен към политическите събития в САЩ, докато мнозина коментатори заключват, че ЕС се опитва да постави икономиките си на военна основа.

"Като се започне от пандемията от Ковид-19 и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - това дава тласък на стремежа на ЕС към стратегическа автономия. Засилената агресия на Русия след ужасяващия атентат с близо 140 жертви - всичко това дава повод на Владимир Путин да замеси Украйна и да се стигне до ескалация на войната", прогнозира журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа