България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Градският транспорт в София става по-достъпен, но на каква цена?

Целта е да се привлекат повече пътници, коментираха общинските съветници Екатерина Йорданова и Христо Копаранов

20.03.2024 | 11:14 Редактор: Толя Стоянова

От 1 май ученици и студенти ще плащат по-малко за градски транспорт. Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. Оказа се обаче, че от ПП-ДБ-СС също имат проект за решения в транспорта.

"Ние внесохме доклад, с който искахме да изпреварим събитията и да не се наложи прекъсване. Имаше взето решение, което ние приложихме, за да дадем възможност уязвимите категории пътници - ученици, студенти, докторанти, да пътуват при облекчени условия. Нашият доклад целеше удължаване на тази практика. Фактите показват, че сме привлекли повече пътници", каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Екатерина Йорданова в студиото на "България сутрин".

"Трябва да привлечем хората в градския транспорт. Увеличава се ползването на абонаментни карти. Предвидено е безплатните карти да са за лица до 14 години. Това, което ние предлагаме, е да няма краен срок на новите цени, които се предвиждат - да станат постоянни. Другото, което предлагаме, е да влязат в основния текст на наредбата", обясни общинският съветник от ПП-ДБ-СС Христо Копаранов за Bulgaria ON AIR.

Йорданова добави, че в Комисията по финанси и бюджет са се обединили около предложението на ГЕРБ-СДС и са се съгласили то да бъде безсрочно.

Копаранов посочи, че заедно с бюджета ще се гледа и проектът за транспортна рамка, в която са предвидени 505 млн. лв. за транспорт в София.

На въпрос как ще стане градският транспорт по-привлекателен, Копаранов отговори, че са предвидени 37 млн. лв. за заплати на водачи, нови линии и транспортни средства за най-натоварените часове. Водени са разговори с МВР да поеме охраната на метрото, което по думите на общинския съветник ще спести 17 млн. лв. на Столичната община.

"Един от основните проблеми е недостигът на водачи и сервизни работници в транспортните дружества. Този проблем едва ли ще бъде преодолян само с 15-процентно увеличение на заплатите. Важно е да видим оценката на мерките през бюджета - споразумението да бъде на масата на общинските съветници. Държавата и общините трябва заедно да се грижат за транспорта", заяви Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.