България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложение ще информира родителите за пансионатните училища в чужбина

"Над 30 стипендии ще бъдат оповестени", съобщи Бистра Илиeва

15.03.2024 | 12:01 Редактор: Вяра Димова

Родителите на учениците имат необходимост от информация по кандидатстването и възможностите, които предлагат пансионите. За тази цел в събота ще има и специално изложение. 

"Фондация "Дарби" винаги се е грижила за духовното развитие на децата. Утре ще организираме поредното изложение за средно образование в чужбина. Поканили сме пансионатни училища, които да дойдат и да представят своите програми. Те имат традиции от 500, от 600 години. Всяко училище започва сутринта в техните параклиси. Тази традиция е останала, но тези учебни заведения имат и вече съвременен подход", каза управителят на Фондация "Дарби" Бистра Илиeва  в студиото на "България сутрин".

Тя поднесе и съболезнования за кончината на митрополит Неофит, като уточни, че дълги години са работили да въведат децата с песента в църквата.

На предстоящото изложение всеки родител, който има дете от 10 години нагоре може да дойде, тъй като входът е свободен, уточни Илиева.

"Ще се запознаят с възможностите по каква пътека да мине тяхното дете, за да бъде най-добре подготвено за предстоящия живот, за университета. Всички гледат университетското образование, но малко по-неглижират средното. На тези родители, които могат да инвестират, препоръчваме да дойдат и да се запознаят", настоя управителят на Фондация "Дарби" пред Bulgaria ON AIR.

Системите, по които се работи, са "доста справедливи, що касае оценъчната система", отбеляза Илиева.

"Има външни оценявания, които дават резултати, но по-важно е съдържанието. За талантите, а те търсят такива таланти, има стипендии. Утре над 30 стипендии ще бъдат оповестени от всеки един от директорите, които представляват учебните заведения", обяви гостът.

Ще бъде представено и първото международно училище в България, помещаващо се в църквата "Света Параскева", стана ясно от думите ѝ.

"Работим по Международна програма и това дава шанс на нашите млади хора още тук да бъдат подготвени. Ако искат 8, 9, 10 клас, да бъдат тук, след това 11 и 12 клас може да ги изпратим със стипендия в чужбина", обясни управителят на Фондация "Дарби".

Илиева посочи, че има пансионатни училища в цяла Европа, но традицията е установена от Великобритания, а Швейцария е една от водещите държави. 

"Има разширени възможности в тези учебни заведения. Когато детето е на 12 години, е добре да готви езика, с който ще учи. Затова са езиковите ваканции. Изложението ще представи и тези ваканции. Участниците могат да се регистрират предварително на нашия сайт. Ако някой е пропуснал, може да дойде директно утре в 11 ч.", съобщи тя.

Според нея българският родител винаги е инвестирал в образованието на децата си.

"Пансионатни училища има с международни програми, но за български деца и за деца от чужбина, които живеят на територията на страната. Когато децата живеят заедно, имат наставник, който им помага и се грижи за духовното им здраве и възпитание", обобщи Илиева.

Гледайте целия разговор във видеото.