България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Възпитаник на Медицинския университет в София е "Студент на годината 2023"

Трифон Попов желае да се развива в България и след като приключи с образованието си

08.03.2024 | 11:43 Редактор: Беатрис Младжова

Националното представителство на студентските съвети избра най-добрия студент за изминалата 2023 година. Това е Трифон Попов от Медицинския университет в София. На официалната церемония присъства и премиерът в оставка акад. Николай Денков.

"Зад тази награда не стои само успех, а и много усилия през последната година. Бях участник в два проекта, участвах и в публикуването на няколко научни статии, в 14 научни конференции, на 4 от които спечелих първо място и съм стипендиант на фондация "Еврика". Получих и стипендия от университета, дадена ми от ректора", сподели Трифон Попов в студиото на "България сутрин".

"Мисията на 17-ото издание на "Студент на годината" е да покажем всички заслужили студенти. Журито тази година отново имаше трудна задача при избора. Бяха подадени над 190 кандидатури, а журито заседава 4-5 часа докато изберем студента. Искаме да вдъхнем на младите кураж да продължават да се развиват. Те са наравно с европейските студенти дори ги задминават в някои умения", каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Стойков за Bulgaria ON AIR.

Победителят оценява високо образованието в България и смята да продължи да се развива в родината си и след като приключи с висшето си образование.

"Аз смятам, че образованието в България е на много добро ниво. В пети курс съм, нямах колебания и бях решил, че ще следвам медицина. Никой в моето семейство не се занимава с това, но аз от малък имах интерес към химията и биологията. Реших, че има как здравеопазването в България да се подобри", посочи още Попов.

Насочил се е към педиатрията и изрази надежди да има къде да се реализира. Желанието на Трифон е да практикува в България и след като завърши.

"Поставяме си за цел като ново ръководство да завършим програмата с обновяване на материалната база в общежитията, да има представител на нашата организация във всички блокове, които предстои да бъдат ремонтирани. Втората цел е свързана с хората със специални потребности и това дали те могат наравно със своите колеги да получават образование. Стипендиите също са важни за нас - неща, които дават стимул на нашите студенти", заяви Ангел Стойков.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети добави, че искат студентите да бъдат третирани като битови потребители, а не като стопански.

"Не вярвам някой студент да прави бизнес в общежитието си", изтъкна той. 

Гледайте целия разговор във видеото.