България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва да знаем това, за да избегнем проблемите с кредиторите

Държавата да въведе нови задължения относно информираността, посочи Богомил Николов

08.03.2024 | 10:58 Редактор: Тодор Петров

Предлагат нови правила за необслужваните кредити. За тази цел са необходими и законодателни промени.

"Проблемът е свързан най-вече с информирането на хората. Имате задължение, вашият кредитор може добронамерено да ви информира. Само че голяма част от тях обичат да предадат това вземане на фирма за събиране. Голяма част от хората вдигат кръвно, взимат заеми и си плащат. В момента, в който не сте платили, те ви правят кредита предсрочно изискуем и веднага ви затварят профила, ако сте го теглили онлайн. Нямате копие от договора и изведнъж сте "сляп" - нямате никаква информация. Потребителите не могат да си потърсят правата", каза председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в "България сутрин".

Според него вариантите са два: бизнесът да бъде добронамерен или държавата трябва да въведе нови задължения относно информираността.

"Първото нещо, което сами трябва да направим: Вземем ли кредит или заем и нямаме ли договор черно на бяло, трябва да си го извадим. Страничка по страничка да си го теглим като картинки и да си го разпечатаме. Стане ли проблем, това ще ви трябва", подчерта Николов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че най-често случаите на тази практика са при неплатени битови сметки, особено към мобилните оператори. Големи са възможностите кредитите ни да бъдат разсрочени и това е най-добрият вариант, отбеляза гостът.

"Моето право да се защитя е позовавайки се на давността. Обикновено разчитат на незнанието, звънят по телефона и ви притискат. Ако аз си познавам добре правата, ще кажа: Благодаря ви, не ви дължа нищо, отидете в съд, ще се защитя", даде пример Николов. 

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ПАЗАРА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

"От 1 юли дружествата ще купуват електроенергия от борсата. Ще се определя базова цена, по която домакинствата ще плащаме. Разликата между базовата цена и борсовата ще бъде изравнявана от Фонда за енергийна сигурност. Ако борсовата цена е по-висока, Фондът ще подпомага дружествата. Домакинствата не би трябвало да усетим нищо", заяви председателят на "Активни потребители".

"Обаче от 1 януари 2026 г. за нас нещата се променят съществено. Всеки от нас ще трябва да избере доставчик и отговорността минава в нашето поле. Трябва да внимаваме за заблуди. Правилното действие е аз да сравнявам условията", обърна внимание Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.