България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Орлин Колев: Време е коалиционните партньори да проявят политическо благородство

Консултациите за съставяне на правителство могат да се проведат и в един ден, заяви преподавателят по конституционно право

07.03.2024 | 11:06 Редактор: Елеонора Танева

Предстои турбулентен политически период: Румен Радев обявява графика за консултации за съставяне на правителство, а на този фон ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да се разберат много бързо.

"Възможно е да бъдат съкратени консултациите дори в един ден с всички. Първо се провеждат консултациите, за които няма срок. След това се връчва проучвателен мандат на излъчен премиер от първата парламентарна група, тече 7-дневен срок, в който трябва да се предложи структура и състав на бъдещия кабинет. Ако сроковете се просрочат, президентът е задължен да приеме, че мандатът е неизпълнен. Тогава започват консултации за второ връчване на проучвателен мандат, които също не са обременени със срок", обясни преподавателят по конституционно право Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Различна е процедурата, ако се стигне до трето връчване на проучвателен мандат. Там той се дава не на излъчен кандидат за премиер и не на третата политическа сила, а на тази, която самият държавен глава прецени. 

"Време е коалиционните партньори да проявят политическо благородство и великодушие", призова Колев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи какви са процедурите, ако се стигне до ситуация с назначаване на служебен кабинет.

"Тази ситуация е нежелана от който и да било. Ще се процедира по правилата според последните изменения в Конституцията. Ще има  преговори с ПГ и по предложение на мин.-председателя президентът следва да назначи служебното правителство. Възможностите за избор на премиер са между председателя на НС, управителя и подуправителите на БНБ, председателя на Сметната палата и заместниците му, както и омбудсмана и зам.-омбудсмана", уточни преподавателят по конституционно право.

Съставът на служебното правителство трябва да е по предложение на министър-председателя.

"Той пък не може да го направи без одобрението на президента. Ако има несъгласие, президентът трябва да отстъпи. Ако откаже да образува служебно правителство, би нарушил Конституцията", категоричен беше Огнян Колев.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.