България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Яна Лекарска завладява "София филм фест" с лентата "Защото обичам лошото време"

В главните роли ще видим Владимир Михайлов и Неда Спасова

04.03.2024 | 11:50 Редактор: Искра Ангелова

По традиция и тази година ще се потопим в магията на Международния фестивал "София филм фест". Той ще се проведе от 13 до 31 март. Своята премиера в програмата на фестивала ще получи и филмът "Защото обичам лошото време", който е пълнометражният дебют на Яна Лекарска. Тя е негов сценарист и режисьор.

"И в лошото време има хубави неща, които човек може да прави. От 2013 г. насам направих няколко късометражни филма, но дойде време и за пълнометражен. "Защото обичам лошото време" е много интимна, романтична и истинска история за двама души, които се срещат, след като 20 години не са се виждали", сподели Лекарска в студиото на "България сутрин".

В главните роли ще видим Владимир Михайлов и Неда Спасова.

"Целият актьорски състав е невероятен, ще видим и завръщането на голям екран на Боряна Пунчева, Веселин Ранков. За мен късометражните филми бяха необходими, за да стигна дотук. "Защото обичам лошото време" надгражда и продължава темите, които разглеждам в предишните си филми. За мен е важно да говоря за теми, които са близки до хората, за пътя, който избираме, за да намерим щастието", допълни сценаристът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самата тя намира вдъхновение във всичко.

"В този филм всички се опитваме да бъдем много непосредствени и искрени със зрителя. Искаме да придадем топлина и надежда. За мен "София филм фест" е изключително важен фестивал в моя път като режисьор. Зрителите ще могат да видят стойностни филми както от цял свят, така и от България. Българските кинотворци не се предават и продължават да търсят начини да правят филми и да разказват историите, в които вярват", заяви Яна Лекарска.

Тя е на мнение, че има истории, които могат да бъдат разказани в 2 часа, а други - за 5 минути.

"Изключително важно е да намериш продължителността на твоята история. За мен е важна оценката на зрителите. И когато критиката е добронамерена и не е злостна - тя винаги е добре дошла. Но напоследък имаме склонността да бъдем негативни и това е проблем. Малко повече позитивизъм би ни се отразил добре", смята Лекарска.

Гледайте целия разговор във видеото.