България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Може да не ни се носят дрехи втора употреба, но чрез тях опазваме природата

"Тези, които са захабени, няма как да се продават", каза Георги Владимиров

04.03.2024 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова

Модната индустрия отдавна е известна с огромното си въздействие върху околната среда. Със смяната на сезоните ние пазаруваме все по-често и с трупането на дрехи оставяме сериозен отпечатък върху природата. По тази причина много хора купуват дрехи втора употреба, за да дадат своя принос към опазването на околната среда.

"Виждал съм доста хора, които търсят дрехи втора употреба. Много хора биха казали, че не желаят и не им е комфортно, но това не е лошо, защото опазваме нашата планета, като успеем да износваме нашите дрехи. Да дадем пример - отиваме на мероприятие, но след това захвърляме дрехата в гардероба и решаваме, че тя вече е излишна. А в същото време може някой да се възползва от нея, не е нужно постоянно да пазаруваме", каза за "България сутрин "Георги Владимиров, който е част от сайт за дрехи втора употреба.

Неговият магазин съблюдаваме тези, които са по-запазени.

"Тези, които са захабени, няма как да се продават. Има контрол на качеството. Но ние сме малко скептично настроени към това да закупуване дрехи втора употреба. Може би хората се погнусяват, но аз не го приемам така, защото една дреха може да се изпере по всяко едно време. Дрехите в поне 75% от дрехите се носят по веднъж-два пъти, а след това остават неизползваеми", допълни Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той апелира повече хора да влизат в тези магазини, като подчерта, че в чужбина повече хора пазаруват дрехи втора употреба: "Те са много по-евтини, може да намериш маркови".

Георги Владимиров е категоричен, че трябват повече кампании.

"Когато дрехите пристигнат, първо трябва да се проверки качеството на дрехата - има ли петна, скъсана ли е, дали е годна за втора употреба. Тези, които са негодни, се рециклират. А всеки, който реши, може да си дари дрехите както в сайт, така и във физическите магазини", добави той, като призна, че повечето хора у нас, които пазаруват по тези магазини, са на средна възраст.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа