България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект вече е сред нас и е полезен - ще навлезе в образованието

Връзката между средното и висшето образование е важна, коментираха проф. Георги Тодоров и Ангел Гушев

04.03.2024 | 11:02 Редактор: Толя Стоянова

Изкуственият интелект да се изучава в училище. Това предложи премиерът акад. Николай Денков. Той обясни, че в бъдеще младежите ще работят с изкуствен интелект, който пък може да реши проблема с ниската производителност. Вече имаме и първите училища, в които ще се изучава технологията на ИИ.

"Изкуственият интелект вече е при нас и той е полезен. България има много добра екосистема в IT сектора, който се трансформира. Имаме специалисти от години. Много важни са подготвените хора. Идеята на акад. Денков е навременна. България има потенциал и се развива. Всички индустрии ще бъдат под една или друга форма под обсега на ИИ", коментира председателят на Общото събрание на Техническия университет в София проф. Георги Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите на директора на Природоматематическата гимназия във Велико Търново Ангел Гушев, за да има качествено обучение, трябва да има добри специалисти.

"Всяко начало е трудно и това обучение изисква и допълнителна квалификация на учителите. Благодарение на доброто ни сътрудничество с Техническия университет вече направихме първите стъпки", каза Гушев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос доколко успяваме да сме в крак с новото време, проф. Тодоров отговори, че процесите не започват сега и добави, че България има клъстър по изкуствен интелект, в който членуват почти 100 компании.

"Като всяка технология има и плюсове, и минуси. ЕС направи първата в света регулация, свързана с процесите с ИИ. Той позволява да извличаме информация и да управляваме събития, които не сме мислили, че съществуват. Перспективите са строго положителни. Учените имат грижа да не се допускат отклонения", заяви проф. Тодоров.

Гушев отбеляза, че връзката между средното и висшето образование е важна.

"Да чувстват, че висшето образование ще е следващата стъпка в тяхното развитие. Трябва да се направят подобрения и да стане така, че преходът от средно към висше образование да бъде плавен", посочи той.

Проф. Тодоров отбеляза, че в програмата на Техническия университет за изкуствен интелект на английски език се записват и чуждестранни студенти.

"Целта е да бъдем на европейско ниво и да бъдем разпознаваеми. В съвременния свят битката е между знаещите и можещите. Всеки млад човек, който иска перспектива, трябва да повишава компетентността си. За нашата програма изискваме владеене на английски език. Не всички трябва да станем специалисти по ИИ, но България трябва да бъде водеща в тази сфера и смятаме, че това е възможно", добави проф. Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа