България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Празникът в Новоселци" - история облечена в танц

За уникалния спектакъл и трудностите на танца разказаха Борислав Ковачев, Иван Бонев и Юлия Ковачева

01.03.2024 | 09:28 Редактор: Деси Николова

Представителният шопски ансамбъл "Ради Радев" към Народно читалище "Елин Пелин 1896" ни представя танцовата сюита "Празникът в Новоселци". С магията на танца ще бъде пресъздаден един типичен неделен пазарен ден.

"Това е една танцова сюита, която отразява целия шопски фолклор на изток от София, тъй като западните шопи, които са граовски, са много силна страна на шоплука, много атрактивна, но нашата на изток, така наречените полянци, сме доста особен фолклор и сме преходна зона между шоплука и Тракия, където фолклорът е доста по-различен", каза хореографът Борислав Ковачев в студиото на "България сутрин".

Танцьорите Юлия Ковачева и Иван Бонев от ансамбъла разказаха пред Bulgaria ON AIR, че този тип танци са трудни, но и двамата се занимават с тях от деца и вече не представлява предизвикателство за тях. 

Танцовата сюита "Празникът в Новоселци" е един вид история облечена в танц.

"Това са типичните празнични дни от 18-19 век, когато са се събирали всички на площада - търговци, странници, местното население. Надигравали са се и са се продавали всевъзможни неща, надлъгвали са се, бабите са се хвалили коя внучка е най-красива и това нещо пресъздаваме с повече от 70-75 души в един момент на сцената. Танцьори от 4 поколения - малките ни деца, юношите, представителният ансамбъл и нашият любителски клуб за автентичен фолкор, където са хора от всички възрасти, които любовта към фолклора ги събра", посочи още Борислав Ковачев.

Спектакълът ще се проведе на 3 март на площада в Елин Пелин от 10 часа.

Гледайте целия разговор във видеото.