България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

29 февруари е вълшебна дата: Какво е да си рожденик днес?

В Гърция приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година в този изключителен ден

29.02.2024 | 07:45 Редактор: Толя Стоянова

29 февруари се смята за уникална дата, защото съществува само веднъж на 4 години. През 1288 г. в Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. Смята се, че този ден се появява, за да балансира отношенията между половете. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли.

В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година в този изключителен ден. В сравнително близката история на 29 февруари 1880 г. завършва строителството на тунела Сен Готард в Алпите - той е уникално за времето си съоръжение. Любимият на поколения филм "Отнесени от вихъра" през 1940 г. печели 10 награди "Оскар". Кларк Гейбъл и  Вивиан Лий грабват приза за най-добра мъжка и най-добра женска роля. Лентата 20 години държи рекорда по-най-много статуетки на филмовата академия.

Един живот започва и свършва на тази уникална дата. Министър-председателят на Тасмания от 1869 г. до 1872 г. сър Джеймс Уилсън е роден и е починал на на 29 февруари. А знаете ли, че любимият на децата комиксов герой Супермен също е роден на 29 февруари. Може би затова има и суперкачества.

По света има около 4 милиона души, родени на този ден, което се равнява на по-малко от 0,1% от населението на Земята, а шансът да се родиш точно днес е приблизително 1 към 1500. Мнозина вярват, че родените в деня на високосната година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Смята се, че те имат по-силна интуиция, изострен усет и специфични таланти.

Българската актриса Екатерина Стоянова днес празнува своят 11-и рожден ден. Тя е родена на 29 февруари 1980 г. и въпреки този така рядък рожден ден, не се чувства специална само заради датата си на раждане.

"Наистина датата е специална. Няма значение дали си роден на по-специална дата, всеки човек носи в себе си това чувство, че е тук по някакъв специален начин. Разбира се, за мен е доста странно да съм родена на тази дата. Предлагали са на майка ми да ме запише на 1 март, но тя все пак е решила да запази истинската ми дата и да ме запише на 29 февруари", сподели Стоянова.

Повечето хора, родени на 29 февруари, празнуват рождения си ден или ден по-рано, или ден по-късно. Поговорката "3 дни яли, пили и се веселили" обаче важи с пълна сила при Катя.

"Когато няма 29-и, се започва от 27 февруари до 6 март. Обаждат ми се хора, поздравяват ме. Главно, когато искат да са много по-точни, между 00:00 часа вечерта между 28 февруари и 1 март, най-силно започват да ми звънят вечер късно", добави актрисата. 

Тази година ще бъде различна за нея и ще отпразнува 11-ия си рожден ден подобаващо - на точната дата.

Мнозина смятат, че на 29 февруари се раждат хора на изкуството. Талантливата актриса обаче смята, че не датата ѝ на раждане е водеща в избора ѝ на професия. 

"Доста дълго аз се колебаех да тръгна в тази посока, макар че още от малка имах такива заложби, поне така казваше баща. Винаги когато идваха гости вкъщи и когато си отиваха, аз започвах да ги имитирам, без да усещам, че това ще ме доведе един ден до тази професия. Не мога със сигурност да кажа, че точно датата е довела до това да се занимавам с актьорско майсторство", разказа Екатерина.

През 2024 г. тя си пожелава да ѝ се случат само хубави неща както в професионален, така и в личен план, а числото 29 със сигурност ще ѝ е пътеводител през цялата високосна година.

Вижте повече в репортажа на Йоана Великова. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Айша от Сливен
преди 1 месец
Я се къпем само на 29 Февруарий Сигнализирай за неуместен коментар