България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ядрен физик: Два нови реактора не могат да струват 14 млрд. евро, токът ще поскъпне

ЕК ще пита какво ще се случи с отработеното гориво, а ние не знаем, коментира проф. Георги Касчиев

26.02.2024 | 09:43 Редактор: Елеонора Танева

След дълъг дебат и само с един глас повече в петък депутатите решиха преговори за строителството на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да се водят само с класирания участник - корейската компания "Хюндай". Изграждането на двата нови блока ще струва на държавата близо 14 милиарда долара, а цената на тока ще е под 127 лева за мегаватчас. 

"Трудно може да се говори за ползи, няма реактори, които да се направят за 14 млрд. евро - и цената на тока от нови реактори няма да бъде такава. По този проект, който беше завършен в САЩ, с два реактора от същия тип, цената е между 170-180 долара на мегавачтчас. Не виждам как ще стане, изхождайки от опита, 14 млрд. евро да ни струва. Много повече ще е и цената на електроенергията ще е много по-висока", коментира ядрения физик проф. Георги Касчиев в студиото на "България сутрин".

По думите му проблем е, че всичко е започнало без анализи дори на потреблението и как ще се впишат два нови реактора. 

"От април до ноември през нощта товарът пада до 2600 мегавата. Какво ще правят 4 реактора с обща мощност над 4 мегавата. На някои от тях трябва да бъде намалена мощността, това означава, че ако се намали ефективността на 80%, електроенергията ще поскъпне с 20%". И когато решенията са взети от 240 човека, не може да се търси персонална отговорност. Опасявам се, че проектът на много фази от своето развитие има вероятност да рухне, след като са изхарчени значителни средства", заяви проф. Касчиев.

По думите му една от критичните точки може да бъдат преговорите с Европейската комисия, която ще иска да знае какво ще се случи с отработеното гориво. 

"Само че никой не казва, ЕК ни е стартирала и наказателна процедура, ние сме в задънена яма. Друга критична точка е финансирането, кредитните институции най-добре знаят рисковете. Цената на тока от тези източници дали ще бъде конкурентна? В България към началото на т.г. има около 300 мегачавата от соларни панели, цената се очаква да бъде под 15 евро на мегаватчас или ако е в батерии - от 50 евро", даде пример гостът.

Ядреният физик посочи най-лошия сценарий, който може би се разиграва: "Ако се стигне до построяване на тези блокове, стари "лоши" руски реактори да ги спрем и да останат "добрите" нови американски реактори". 

Според него това е съвсем реален сценарий. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
някой
преди 1 месец
Писмо на братята РотшилдВие просто храните банкерите."Всичко е по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място."Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от таз ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
КОКО
преди 1 месец
Завършеният през май 2023г ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ, с твърде малко неизбежно протакане, за 10 а не за 30 години, както излъга министър Радев най-нагло пред всички. Нов реактор в Козлодуй за1200МВ би струвал реално 20 милиарда евро, а двата 80 милиарда лева. Това е ако приемем инфлация само 20% между 2023 и 2034г, а тя само последните 1-2 години май вече е толкова и АЕЦ винаги поскъпват доста над инфлацията поради скъпите метали и труд. Сигнализирай за неуместен коментар