България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зов за помощ: Клиника в Индия дава шанс за живот на малката Амая

Състоянието на детето се влошава с всяка изминала минута

23.02.2024 | 08:07 Редактор: Деси Николова

Преди дни ви разказахме за малката Амая. Детето на година и половина се нуждае спешно от трансплантация на сърце, за да живее.

Амая страда от дилатативна кардиомиопатия. Детето е в тежко състояние в реанимация и всеки час е битка за живот. Клиника в Индия дава шанс за живот, но сумата за лечението е непосилна за семейството.

Слънчева и усмихната, Амая е само на година и половина, но вече е преживяла много. Още когато е на два месеца детето започва да диша трудно. Първоначално ѝ поставят диагноза бронхеолит. Последващ преглед установява уголемяване на сърцето и тежък сърдечно-съдов проблем.

"Едната камера, в случая лявата, при нея изпомпва по-малко кръв и с времето тази камера може само да се разширява, но не и да се свива. Казаха ни в прав текст: "Пригответе се за най-лошото, защото сърцето е наистина много зле, почти няма шансове да оцелее", разказа майката на Амая - Силвия.

Лекарите намекват за трансплантация. Детето обаче приема лекарства и състоянието му се подобрява. 

"Ние със съпругата ми плакахме от щастие в лекарския кабинет, беше празникът Свети Мина. Казахме си, че това е чудо, обнадеждихме се, че нещата не са толкова зле", сподели бащата Калоян.

Амая реагира положително на назначеното лечение до 12 февруари тази година, когато животът на Силвия и Калоян рухва отново. Състоянието на енергичното и игриво дете рязко се влошава. 

"Буквално от нищото, детето си беше добре, изкарах го на слънце за час, яде, когато се прибра започна да повръща. И друг път е повръщала, но се е оправяла. Сега обаче имаше белези на дехидратация и казах да я караме в болница", посочи Силвия.

Състоянието на детето се влошава с всяка следваща минута.

"Казаха, че състоянието е изключително тежко и трябва да ѝ сложат временен пейсмейкър, като последен вариант, но операцията е сложна, налага се интубиране, което противопоказно за нейното състояние. Беше успешна тази интервенция, малкото борче успя да се пребори. Този пейсмейкър поддържа пулса ѝ, чакаха лекарите дали ще има подобрение в дишането ѝ. Такова подобрение няма, просто сърцето ѝ е доста увредено, не изпомпва достатъчно кръв към органите", каза бащата на детето.

Налага се и втора интервенция за поставяне на постоянен пейсмейкър. Амая се справя и с нея. Пейсмейкърът обаче се оказва недостатъчен за уврежданията, които има сърцето ѝ. 

"Белият ѝ дроб вече е в много лошо състояние, почти отказва, има някаква вирусна инфекция, която тялото не може да овладее. Казаха, че не могат да ѝ сложат антибиотици и просто тя си нанася пораженията. Трябва да се стабилизира и да укрепне", разказва Силвия.

Амая може да продължи да живее само с ново сърце. Шанс за това дава болница в Индия, защото у нас не се извършват подобни трансплантации на толкова малки деца. 

"Тя няма как да се подобри за трансплантацията, оптималният вариант е да е в стабилно състояние, да няма инфекция, за да може да издържи трансплантация, ние не знаем дали въобще ще издържи тази трансплантация", каза майката на детето.

Затова трябва да се действа веднага. Най-ранната дата, на която детето може да замине за Индия, е тази неделя, ако всички документи бъдат готови. Въпреки тежката прогноза, семейството на Амая има надежда.

Може да помогнете на Амая чрез следната банкова сметка:

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG29 UNCR 7000 1525 6315 53

Получател: Амая Абрашева

Основание: Дарение за Амая Калоян Абрашева