Амая има нужда от ново сърце, животът ѝ се крепи от пейсмейкър

Семейството събира средства за операция в чужбина

20.02.2024 | 17:10 Редактор: Елеонора Танева
Амая има нужда от ново сърце, животът ѝ се крепи от пейсмейкър

Амая е чакано дете, което започва битката си за живот още със самото си раждане, което започнало нормално, но усложнения наложили секцио.

Два месеца младите родители се радвали на своето бебе, докато един ден Амая получава затруднение с дишането. Рентген показва, че проблемът не е с белите дробове, а със сърцето и така тя стига до Националната Кардиологична болница. 

След седмици лечение Амая е изписана с диагноза "Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция".

Минават няколко месеца, в които бебето се повлиява от лекарствата. Докато на 12 февруари т.г. получава повръщане и е приета в интензивното отделение на НКБ.

"Стана 02:00 ч. и съпругата ми ми написа "Амая е посиняла цялата и едвам диша,... тя умира". Жена ми беше свидетел как детето се мъчи да си поеме дъх и стоеше до нея през цялата вечер. На сутринта ми се обади да отида да я прибера и като отидох я видях обляна в сълзи да стои пред болницата. Каза ми "Единственото, което може да направят лекарите е да я интубират, че сърчицето ѝ се е увредило доста" и да очакваме най-лошото", споделя бащата на Амая - Калоян Абрашев.

Родителите чуват най-тежките думи през живота си: "Погледна ни докторът и ни каза: "Детето е в много тежко състояние, имате ли други деца? Шансът да оцелее е минимален, ще ѝ сложим временен пейсмейкър, като единствен вариант… ако издържи операцията."

На детето е сложен временен пейсмейкър за седмица, а вчера, на 19 февруари - постоянен. 

"Сърцето остава силно увредено. Изпомпването на кръв към тялото не е в пълния си обем. Състоянието ѝ само може да се влошава със всеки изминал ден, заради което остава на наблюдение в реанимация.

С това лечението на малката Амая в България се изчерпва. Единственият шанс е трансплантация на ново сърчице", обяснява бащата.

Семейството е започнало събиране на средства за трансплантация в чужбина.

Който иска да помогне може да види начините тук.