България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бърнаут - модерната болест на амбициозните хора и перфекционистите

Това е един краен вариант на умора или изтощение, разясни д-р Анна Йорданова

22.02.2024 | 08:09 Редактор: Деси Николова

Състоянието бърнаут или познато също като физическо или емоционално изтощение се проявява сред по-голяма част от хората, но често то може да се обърка с депресия или с прекалена преумора.

"Това е един краен вариант на умора или изтощение. Доста други състояния си приличат, но въпросът е, че освен всичко останало в бърнаута се включва и депресията. Човек, ако има депресия, също може да помисли за това дали в крайна сметка няма и бърнаут. Тънка е границата, даже тя се размива, защото едното е част от другото и няма как да го различиш", каза д-р Анна Йорданова в студиото на "България сутрин".

Първите признаци на бърнаут са неспецифични и лесно могат да бъдат пренебрегнати - лека умора, проблеми със съня, лека нервност. Макар и несериозни, тези симптоми могат да доведат до по-крайни състояния, които впоследствие да отключат и други заболявания.

Бърнаутът е състояние, което основно засяга работещите хора, особено амбициозните и перфекционистите.

"Доста често бърнаутът е свързан с личностни характеристики и нашия характер. Ако ние сме перфекционисти, не е материализмът, който ни води, а това да искаме да изпипаме всеки един детайл. Обикновено бърнаутът обаче не е само и единствено в кариерата, това е най-честият провокатор, но той не е единственият", поясни д-р Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че макар и това състояние често да е свързано с хората на над 20 години, които работят активно, е възможно и да се появи при по-младите, които не си осигуряват достатъчно време за почивка от задълженията си.

За предотвратяване на такова състояние е необходимо да си осигуряваме достатъчно сън - между 7 и 9 часа, правилно хранене и най-важното - почивка, когато ни е нужна.

Гледайте целия разговор във видеото.