България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За първи път у нас - операта "Медея" от Луиджи Керубини

"Когато е по-малко това, което ти помага на сцената като декор, ти трябва да си максимално концентриран", каза Габриела Георгиева

15.02.2024 | 09:52 Редактор: Толя Стоянова

В три поредни дни Софийската опера представя за първи път у нас операта "Медея" от Луиджи Керубини. В ролята на Медея влиза сопраното Габриела Георгиева.

"Това е изключително трудна за пеене опера и не по-малко предизвикателна като актьорско присъствие. Образът е дълбок и многопластов. За Медея е трудно да си дадеш за себе си обяснения защо тази жена постъпва така и да намериш своя подход към ролята, и да оправдаеш тази героиня", каза Георгиева в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че с диригента Франческо Роза е работила многократно, тъй като той е един от редовните гост диригенти в Софийската опера. С режисьора Марко Гандини се срещат за първи път.

"Той е изключително организиран, знае какво иска и идва с готова концепция. Леко, спокойно и продуктивно се работи с него", разказа Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали има любима роля, тя отговори, че обича всичките си роли и че когато се потопи в съответното заглавие, започва да се отъждествява с героинята. Като най-любими Георгиева посочи: Турандот, Джоконда, Медея и Норма.

"Оперен спектакъл се прави с певци. Публиката обича да вижда нещо красиво, което да я грабне на сцената - актьорска игра, добър оркестър, добър хор, хубава режисура. Декорите са много изчистени за "Медея", което е предизвикателство към актьорските способности. Когато е по-малко това, което ти помага на сцената като декор, ти трябва да си максимално концентриран и да завладееш сцената", отбеляза сопраното.

Може да се насладите на "Медея" от Луиджи Керубини в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари.

Гледайте целия разговор във видеото.