България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пролетно време до неделя, от сряда започват снеговалежи

В неделя вечерта започват валежи от дъжд в Югозападна България, съобщи Петър Янков

08.02.2024 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

Пролетни температури ни зарадваха през последните дни. На места те достигнаха до 20 градуса. 

"Хубавото време ще продължи до неделя. В събота и неделя ще има значителна облачност по високите етажи. През уикенда ще има силен вятър в планините. Температурите ще бъдат между 14 и 19 градуса на север от планините и до 20-21 градуса по поречието на Дунав. В неделя вечерта започват валежи от дъжд в югозападните райони", съобщи синоптикът Петър Янков за Bulgaria ON AIR.

Валежите ще обхващат останалите част от страната в дните след неделя. Трайна промяна на времето се очаква в началото на следващата седмица. От сряда у нас ще има подходящи условия за усилване на валежите - повече в северните и западните части от страната. Валежите от дъжд ще преминават в сняг, стана ясно от думите на Янков в "България сутрин".

Той посочи, че за февруари са характерни обратите на времето, а пролетта напомня за своето настъпване. 

Обстановката се дължи се на пренос на топъл въздух от юг-югозапад, докато студени и влажни въздушни маси обхващат западните части от континента. Балканите се обхващат от топли въздушни маси, разясни Янков.

Синоптикът добави, че в неделя предстои обрат на времето с понижение на температурите и чести валежи. Пътните настилки ще бъдат хлъзгави. От сряда се очакват валежи от сняг. Снежната покрива ще бъде нетрайна, а около 20 февруари се очаква ново затопляне на времето.

Гледайте видеото с цялата прогноза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR