България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мозъчните чипове на Мъск - да очакваме ли масова комерсиализация до 10 години?

Спас Керимов и адвокат Мария Петрова с коментар за опасностите от новата технология

31.01.2024 | 08:40 Редактор: Деси Николова

Компанията на Илън Мъск извърши първата имплантация на мозъчен чип на човек - голяма стъпка към целта на милиардера един ден да позволи на хората да контролират компютри с ума си. 

"Със сигурност технологията, която в момента виждаме от Neuralink, не е нова и компанията капитализира научни проучвания, които се случват в последните 40 години в сферата на computer-brain интерфейсите. Това, което в момента можем да видим, е първа крачка в разпространението на такава технология за масова употреба. На това ниво обаче масовата комерсиализация все още изглежда много далечна, може би на около 10-12 години, ако въобще стигне до успешен край след клиничните изследвания", каза създателят и изпълнителен директор на биотехнологична компания Спас Керимов в студиото на "България сутрин".

През май месец миналата година Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде одобрение на Neuralink за клинични изпитвания върху хора след поредица от опити за имплантиране при различни животни. 

"За мен е много важен аспектът с регулацията и безопасността на едно такова нещо, защото всичко, което касае човека и вмешателство - дали физическо или психологическо, по някакъв начин е недопустимо да се прави по начин, по който би носил риск или би застрашил нашия интегритет. Аз имам съмнения в гъвкавостта на FDA и начина, по който се получават разрешителни за тези неща. 2/3 от продуктите, които са одобрени от агенцията, в срок до 5 години биват изтеглени от пазара", коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова за Bulgaria ON AIR.

Стартъпът Neuralink към момента е насочен към имплантирането на електроди в човешкия мозък с цел интерпретиране на сигнали и лечение на състояния като парализа, епилепсия и болестта на Паркинсон. 

"Всяка технология първоначално се промъква в животите ни, когато се опитва да решава клинични и медицински казуси, особено биотехнологични решения. Първите хора, които ще се докоснат до технологията, ще имат проблеми и подобни състояния, но най-вероятно технологията ще бъде използвана и от здрави индивиди след това", поясни Керимов.

Адвокат Петрова е категорична, че е необходимо да имаме достъп до качествена и адекватна информация, за да можем да си направим правилните изводи за нови технологии, които биха повлияли на човешкия организъм.

Керимов разясни, че няма начин хората да бъдат манипулирани чрез тази технология, тъй като тя приема само сигнали от мозъка и комуникацията с чипа е едностранна.

Гледайте целия разговор във видеото.