България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много повече семейства ще получават детски добавки след увеличения доходен критерий

Около 300 хил. са децата, които месечно получават добавки, посочи д-р Надя Танева 

18.01.2024 | 08:15 Редактор: Тодор Петров

Доходът, който е нужен за получаване на детски добавки, ще се повишава през следващите години. За тази година промяната е от 510 на 710 лева.

"Това е много важна промяна. Доходният критерий се увеличи на 710 лв. Много повече семейства биха могли да се възползват. Приканвам всички родители, които попадат в тази хипотеза, да подават заявления в социалните служби", заяви изпълнителният директор на Агенция "Социално подпомагане" д-р Надя Танева в "България сутрин". 

Необходимите документи са: декларация; служебна бележка от личен лекар, че на детето са поставени имунизациите за неговата възраст; доход на родителите.

"Когато средномесечният доход е 710 лв., се получават 100% от детските добавки. За едно дете са 50 лв., за две - 110 лв., за три - 165 лв. Семействата, които надвишават 710 лв., имат възможността да се възползват от 80% от пълния размер на сумата. Отново има доходен критерий - от 710,01 лв. до 810 лв.", обясни Танева за Bulgaria ON AIR.

При доброволните и професионалните приемни семейства има малка разлика при месечните средства. При децата с трайни увреждания сумата също е увеличена, стана ясно още от думите на госта. 

"Има още какво да се желае при детските добавки, но постепенно "Социално подпомагане" винаги мисли в тази посока. Около 300 хил. са децата, които месечно получават добавки. Поне с 30 хил. ще се увеличат децата при новия доходен критерий. Линията на бедност също се увеличи и това е тенденция да се случва всяка година. Еднократната помощ при бедствия и наводнения вече ще бъде 1578 лв.", каза още Танева.

От 15 януари е изготвена програма, която регламентира изплащането на до 300 лева за използване на транспорт от семействата, които получават детски добавки. Няма изискване да се подават документи, сумите ще се превеждат автоматично по банков път до 30 юни.

Еднократната помощ за раждане също се увеличи - 375 лв. за първо дете, 900 лв. за второ дете и 450 за трето дете, напомни изпълнителният директор на Агенция "Социално подпомагане".

Гледайте целия разговор във видеото.