България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Важна информация за безплатните карти за транспорт за учениците

Превозният документ е безплатен до навършване на 14 години на детето, подчерта Димитър Дилчев

17.01.2024 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Безплатен градски транспорт за децата до 14 години в страната. Идеята влиза в сила от 1 февруари.

"Инициативата на Министерството на транспорта действително е добра. От 1 февруари това ще бъде факт в цялата страна. За издаване на превозен документ е необходимо копие от акта за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, както и документ за самоличност на родителя, удостоверяващ постоянен адрес, или друг документ, удостоверяващ настоящ адрес в съответната община. Превозният документ е безплатен до навършване на 14 години на детето", обясни директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в "България сутрин".

Гостът отбеляза, че когато има ограничение с годините при безплатен превоз, винаги стои въпросът с разделението, но, по думите му, е важно, че годините за безплатна карта растат от 7 на 14.

"Парите ще бъдат възстановявани за периода, който остава в превозния документ. Ако сте закупили карта през септември миналата година, от настъпване на датата на възможността да се пътува безплатно, до изтичане на годишна карта през септември, парите пропорционално ще бъдат възстановени. Успоредно с това на детето ще бъде издадена нова безплатна пластика до деня на навършване на 14 години. Картата се издава за 2-3 минути и може да бъде издадена от всеки пункт на градска мобилност", разясни Дилчев пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че валидирането на превозните документи в градския транспорт в столицата е задължително, а най-лоялните пътници биват награждавани всеки месец след томбола.

От думите на Дилчев стана ясно, че най-предпочитаният превозен документ в столицата е годишната карта. Отчетен е ръст от близо 20% в продажбата на годишни карти. Над 90% от пътниците са предпочели билета 30+. Придобива голяма популярност пътуването с безконтактни карти, което също дава опцията за пътуване 30+. 

"Има по-натоварени и по-ненатоварени линии. Където линията е по-неизползвана, се налага разреждане. За момент на спиране не говорим. Много нови линии тръгнаха в София. Оптимизираме - дават се повече превозни средства, където има нужда. Правото на протест на водачите е основателно. При липсата на водачи е необходимо разумно увеличение на заплатите. Не очаквам утре да има проблеми с градския транспорт", каза още Димитър Дилчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rambaldievskievich
преди 3 месеца
К'во намаление, бе?! От 18.1.2024 г. няма да има гр. транспорт, те - намаление. ' баси!... Сигнализирай за неуместен коментар