България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Закупуването на домашен любимец онлайн крие сериозни рискове

Онлайн пространството е най-големият канал за закупуване на кучета, каза Ивелина Иванова

17.01.2024 | 08:02 Редактор: Деси Николова

За пореден път Фондация "Четири лапи" насочва вниманието ни към незаконната търговия с домашни любимци. Те си сътрудничат с Европейската комисия за налагане на санкции срещу тази престъпна практика.

"Наблюдаваме в голяма степен онлайн обяви за кучета както в социалните мрежи, така и в сайтовете за класифицирани обяви. Това се оказва проблем, тъй като именно онлайн пространството не предполага механизъм, с който да проследим тези кучета дали са били законно развъдени и дали са били отгледани в добри условия. Когато човек си купи куче по този начин, шансът и рискът кучето да се окаже болно или пък той да е искал да вземе куче от конкретна порода, а то да не е представител на тази порода, става доста голям", заяви Ивелина Иванова от "Четири лапи" в студиото на "България сутрин".

Проучвания на фондацията показват, че онлайн пространството е най-големият канал за закупуване на кучета. Според Иванова обаче, е изключително важно човек да знае за какво да гледа, преди да предприеме тази стъпка и да направи свое проучване за произхода на домашния любимец.

"Важно е да се провери дали кучето идва от регистриран развъдник, дали хората, които развъждат кучетата, знаят какво правят, дали действително това е породисто куче, ако държите то да бъде от конкретна порода, дали има съответния сертификат и родословие, дали има документи като европейски паспорт за домашен любимец, който да съдържа цялата информация, дали е идентифицирано и регистрирано", поясни Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи са необходими законодателни промени, които да се справят с проблема с незаконната търговия на домашни любимци. Европейската комисия вече има такива предложения, но те ще отнемат време.

"Миналата година Европейската комисия излезе със законодателно предложение, което в голяма степен ще регулира този проблем в цяла Европа. За момента законите и правните норми за идентификация и регистрация в различните държави се различават. Няма уеднаквено и синхронизирано законодателство. Идеята е да се създаде такова, за да бъде по-сигурно, че кучетата в цяла Европа са регистрирани и идентифицирани. С това законодателно предложение ще бъде предложен механизъм, чрез който хората да проверяват дали кучето идва от законен развъдник и дали е регистрирано и има всички документи", обясни Иванова.

В случай, че се усъмним в произхода на домашен любимец, може да подадем сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, отбеляза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.