България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученици от Казанлък се борят за опазването на историческите сгради у нас

"Хората могат да подкрепят проекта ни като гласуват", каза Кристиан Петров

16.01.2024 | 09:50 Редактор: Вяра Димова

Видео показва състоянието на сградите с историческа стойност у нас. Авторите са ученици от 11 клас от град Казанлък. С това видео те участват в конкурса ImagineEU на Европейската комисия. 

"Всичко започна, когато намерихме състезанието в Интернет. Бяхме сигурни, че ще действаме с проект в сферата на културата, защото това е сфера от нашия обществен живот, която заслужава внимание. Бяхме посъветвани от познати, учители - да се занимаем именно със сгради с историческа значимост", каза Кристиан Петров в ефира на "България сутрин".

Седмица е отнело завършването на целия проект, стана ясно от думите му.

"Сградата в Казанлък - Жълтата къща, е къща, която преди време минаха по нея основни дейности по нейната фасада, но днес е обект на вандалски актове. Другата страда е фабриката, която Евлоги и Христо Георгиеви даряват на Карлово с цел всички пари в производството да бъдат вложени в образованието в града", коментира активистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Един от основните проблеми е свързан със собствеността на сградите, наследниците им невинаги успяват да положат необходимите грижи, подчерта Кристиан.

"Доста от тях ги оставят да се разрушат, за да могат в бъдеще да направят нещо друго. Идеята е да има единно европейско законодателство, което да позволява на местната, европейската и държавната власти да се наместват в тези казуси", посочи той.

Всички тези проблеми са свързани с финансиране, уточни активистът.

"Кандидатстването беше до 20 декември. Следва частта, в която хората могат да гласуват за нашата идея. Целта е да съберем повече гласове, за да сме сред първите 10 проекта по брой на гласове. След това ще бъдем оценени от жури, което ще открои три проекта, които ще посетят Брюксел. За да гласуват за идеята ни, зрителите могат потърсят нашата Facebook страница", разясни Кристиан.

Освен него, по клипа работят и съучениците му - Тома Тасев и Борис Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото.