България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Големи имена от криминалния жанр във Франция гостуват в "Нощ на четенето"

Авторите ще имат среща и с ученици, заяви Виктория Бисерова

15.01.2024 | 09:57 Редактор: Елеонора Танева

Тази година инициативата "Нощ на четенето" ни представя най-големите френски имена в криминалния жанр - Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие гостуват в София на 19 и 20 януари.

"Колкото повече поводи имаме да четем и да споделяме добрите думи, толкова по-добре за промяна на средата. Гостуват ни четирима големи творци във френския криминален роман, всички са носители на множество престижни международни награди. Техните романи са екранизирани за малък и голям екран, преведени са на десетки езици, продадени са над 25 млн. екземпляра", информира издателят и преподавател Виктория Бисерова в студиото на "България сутрин".

Програмата е наситена и е предназначена за различен кръг читатели. 

"Започва на 19 януари във Френския институт с дебат между четиримата, в Ректората на СУ ще има среща с преподаватели, студенти, преводачи, писатели, а в събота ще има и среща с желаещите да получат автографи", уточни издателят.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че авторите ще имат срещи в училища, в които се изучава френски език. Мишел Бюси пише за тийнейджърска публика, част от романите му са предназначени за гимназисти.

"Когато се отворят библиотеки, медиатеки, книжарници - това засилва връзката между институциите и образованието, има не само стимулираща функция да се чете повече, но води и до по-добри образователни резултати", допълни Виктория Бисерова.

Входът за всички инициативи е свободен, има осигурен превод от френски на български. 

Гледайте целия разговор във видеото.