България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Бъди смел с Марти": Атанас Месечков написа книга в помощ на деца и родители

С поредица авторът цели малчуганите да развият специални качества и умения

04.01.2024 | 09:46 Редактор: Вяра Димова

Чрез иновативния и социално отговорен проект "Растем Заедно" вече можем да разгърнем детската книжка "Бъди смел с Марти". Книгата е част от голяма поредица. Основната цел е децата да развият специални качества и умения. 

"В първата поредица от книгата мечето Марти се налага да се справя с трудна житейска ситуация, насочена към това да се справи със страха от медицински манипулации. Тази книжка помага на възрастните да приемат подхода към децата чрез по-лесен вариант за тях", обясни авторът и създателят на детската книжка Атанас Месечков в студиото на "България сутрин".

Книгите и поредицата са с одитор на психолог Стела Бобчева, стана ясно от думите му.

"Това е проект, който зад себе си ще има театрален спектакъл, чрез който ще разказваме историята на мечето Марти. Извадихме героите от книжката, за да можем да ги срещнем директно с децата", обяви пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата.

Идеята за книгата се поражда от личните преживявания на децата на Месечков.

"Трябва да даваме много на децата, за да искаме повече от тях след това. Така се появи първоначалната идея. Реализацията стана благодарение на авторския ми текст и това, че направихме авторски илюстрации. Първите подаръци, които ще направим към децата, ще са в Специализираната болница за активно лечение на 25 януари. От март може да ни очакват във всеки един по-голям и по-малък град. Предвиждаме книжките да излизат веднъж годишно", обяви той като добави, че да се пише за деца не е лесна задача.

Министерството на здравеопазването също оцени инициативата.

Гледайте целия разговор във видеото.