България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"БГ футболни проби" търси най-добрите млади таланти на терена

Целта е да дадем път на децата да се реализират и да ги научим на много неща, заяви Ивайло Крушарски

10.01.2024 | 09:54 Редактор: Толя Стоянова

За поредна година футболната инициатива "БГ Футболни проби" дава възможност на талантливи деца да покажат своите качества и да бъдат забелязани от скаути и мениджъри. Инициативата цели да се даде равен шанс на всички таланти да сбъднат мечтите си по пътя към големия футбол. Първите за годината 5-дневни проби ще се проведат от 31 януари до 4 февруари, а през лятото - от 26 до 30 юни. По традиция домакин ще бъде Националната футболна база "Бояна" в столицата.

"Вече минаха три години. Инициативата се разви. Набрахме много по-голямо звено скаути, с които вече работим, както в чужбина, така и в страната. Развихме и самите футболни проби. Включиха се още повече лектори. Целта е да дадем път на децата да се реализират и да ги научим на много неща. Работят с тях диетолози, психолози, ментори. Показваме им как трябва да се възстановяват професионалните футболисти, даваме им специални възстановителни медикаменти", заяви организаторът на инициативата и бивш вратар и юноша на ЦСКА Ивайло Крушарски в студиото на "България сутрин".

Възрастовият диапазон на децата, които могат да се включат, е голям - от 8 до 24 години. По думите на Крушарски в България преходът от юноши към мъжкия футбол е по-сложен, затова се реализират по-малко таланти, отколкото в чужбина.

"За тези три години вече има над 200 реализирани деца, които са отишли в различни клубове. В чужбина са по-малко. Голяма част от тях не знаят езика, а това е пречка. Имаме около 10 реализирани таланти, които са отишли в чужбина", посочи бившия вратар на ЦСКА в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него един от основните проблеми на българския футбол е, че не се работи правилно в нашите школи.

"Изоставаме в много сфери. Никой не работи с тяхната психика, няма видео анализатори - това са елементи, които са част от съвременния футбол. В България, когато децата станат на 17 години и вече трябва да преминат към мъжкия футбол, те тепърва се учат на основите", коментира той.

Желаещите да участват във футболните проби могат да се запишат чрез социалните мрежи, през уебсайта bgfootballtrials.com или на телефон 0885512790.

Гледайте целия разговор във видеото.