България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рекорден брой българи ще се върнат у нас, за да работят? Очаква се ръст на заплатите

"Не се очакват фалити и съкращения", каза Георги Първанов

05.01.2024 | 08:43 Редактор: Искра Ангелова

Германската безработица бележи лек ръст в края на 2023 г. Това е най-високото ниво на безработица от май 2021 г. във федералната република, като повишаването ѝ е в резултат на продължаващото влошаване във водеща европейска икономика.

"Изпратихме динамична и противоречива година, България свършва с доста по-добри резултати от Германия, че и от други държави. Успяхме да удържим безработица около 5,2, което е доста приличен период. Имаше един период между август и септември, когато тенденциите бяха по-негативни, мерките на правителство, които се взеха за различни програми, помогнаха да постигнем приличен резултат", каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта в студиото на "България сутрин".

По думите му няма тенденция за сваляне на заплати, а има задържане.

Повечето работодатели, с които говоря, споделят едно и също - очакване от лятото икономиката да тръгне нагоре. То е свързано с очакването към Федералния резерв - да се свалят лихвите, най-оптимистичните са за март месец, а най-песимистичните са за април. Но говорим за сериозно сваляне, което ще рефлектира първо върху икономиката на САЩ и след това и насам. Така че по-скоро се очаква изключително кратка рецесия и да тръгнем нагоре през есента", допълни Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че IT-тата остават с най-високите заплати, следвани от енергетиците. За съжаление, на опашката остава текстилът.

"Икономиката на САЩ, която е една от най-развитите в света, сметките показват, че не повече от 5 000 работни места на месец се губят за сметка на дигитализация, роботизация и всички подобни тенденции, които вървят. Но това е капка в морето на фона на многомилионни работни места, които те създават на месец. У нас ефектът в тази посока е минимален, очаквам добра година. Най-вероятно ще има двуцифрен ръст на заплатите. И говоря за спектъра на всички бизнеси", подчерта експертът.

Георги Първанов поясни, че има тенденция за намаляване на студентите ни, които избират да учат в чужбина.

"Нагласите, които бяха преди години, всички да търсят реализация извън България, в момента не са така. Повечето или смятат да продължат образованието си у нас, или смятат да се върнат след като завършват. През 2024 година ще видим рекордно много българи, които ще се завърнат у нас. Очаквам и връщането към по-традиционни професии, рекордно много млади хора се насочиха към медицината миналата година. Сега виждат, че има много добра реализация в сферата на инженерството. Продължава да е огромен натискът към нас от трети страни да идват да работят у нас - такова чудо не съм виждал", добави той.

Според него не се очакват фалити и съкращения.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
3 rate up comment rate down comment 0
Джорди
преди 3 месеца
Преди малко пишете,че много фирми ще фалират,заради повишаване на мин.работна заплата сега много Българи щели да се върнат да работят у нас *** каква е тая простотия бре ,хора!На кога ходихте на училище еиий Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
ГАЛИБАМИР
преди 3 месеца