България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столът на Стефчо на Коледа ще остане празен. Ще позволим ли да се избиваме на пътя като мухи?

Изключително слаба и некомпетентна организация на движението, коментира Красимир Георгиев

20.12.2023 | 08:00 Редактор: Толя Стоянова

Създадоха фондация "Стефан Стефанов" в памет на загиналото в катастрофа 17-годишно момче. Фокусът е насочен към подкрепа на децата в сферата на младежта и спорта.

"Фондацията беше учредена снощи, за да се направи опит да се осъществи една детска мечта на Стефчо - да направи спортен център, в който да спортуват деца. С помощта на всички нас се надяваме, че тази мечта ще бъде осъществена", заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му основната мисия на фондацията е да се направи център, за да спортуват младите хора и да се развиват хармонично извън дискотеките. Ще продължат честванията и събиранията, за да се намери правилното място. Търсят се и проектанти, които да проектират центъра, за да се стигне и до последната стъпка - неговото изграждане.

"Спортът развива не само тялото, развива и умствените способности, качествените характеристики на характера на човека. Младите хора бяха научени, че всичко се постига с много труд. Единствено в България съществува една сентенция сред родителите - "да вземеш шофьорска книжка, пък после ще се учиш". Когато се седене зад волана, какво се случва? На тази свята коледна вечер столът на Стефчо ще бъде празен", сподели Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Майката на Стефчо се задъхваше от ридания и не можеше да довърши изказа си. Ние се борим сигурно вече 10 години рязко да се подобри подготовката на младите водачи. Изключително е ниска. Няма никакъв контрол. Нищо не се прави. Идеята беше на тези изпити да се изолира субективният фактор", коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

На въпрос как може да намалим броя на загиналите на пътя, той отговори, че трябва безкомпромисно обучение, обективен и труден изпит и добър контрол.

"В КАТ има огромна армия от чиновници и в следващия момент чуваме, че за двумилионна София има няколко екипа. Просто е смешно. Изключително слаба и некомпетентна организация на движението. Свидетели сме на бум на катастрофи, без някой да поеме отговорност", посочи Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.