България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Неделен татко": Споделеното родителство ще гарантира връзката с детето след раздяла

По закон правата на майката са гарантирани, бащата остана незащитен, коментират Слави Несторов и Пламен Борисов

18.12.2023 | 09:33 Редактор: Елеонора Танева

На 26 декември фондация "За споделено родителство" излиза на протест в Триъгълника на властта срещу забавянето на промените в Семейния кодекс, където основен фокус е и уреждането на споделеното родителство.

"Споделеното родителство е важно. С основаването на фондацията се надяваме България да тръгне по пътя да е като останалите държави - ще изградим здраво общество, от здрави индивиди, които не са психично настроени към единия родител или другия", заяви основателят на Фондация "За споделено родителство" Слави Несторов в студиото на "България сутрин".

По думите му физически детето трябва да прекарва 30-35% с единия родител, което в България при разделени двойки не се случва. Несторов подчерта, че никой не следи дали се изпълняват съдебните решения по отношение на родителството.

"Споделеното родителство е най-добрият процес, за да израсне детето здраво и щастливо. Много майки и бащи в България отчуждават децата, от това не страдат само бащите, но и майките. Обществото трябва да бъде запознато с този проблем", категоричен е Несторов.

Адвокат Пламен Борисов също подчерта, че няма институция, която реално да следи дали се изпълняват разпоредените от съда права на родителя, който не живее с детето. 

"Проблемът е не там, където хората се договарят, да присъстваш в живота на детето е най-естественото нещо. Проблемът е там, където има конфликти между родителите. Да се знае, че ако се разделим като родителска двойка, се разделяме като мъж и жена, но детето ни не се разделя с нас", заяви Борисов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че в Конституцията три пъти си споменава майката - "майка", "майчинство", "майчин език", но нито веднъж бащата.

"Майчинството е конституционно защитено, но баща, бащинство не се споменават. Конституцията е счела, че майчинството се нуждае от защита, а бащинството си е защитено. Реално съдът казва "ставаш неделен татко", коментира адвокатът.

Според него полицията е тази, която може да гарантира изпълнението на режима на виждане между родител и дете.

Протестът, организиран от Фондация "За споделено родителство", ще се проведе на 26 декември от 11 часа на пл. "Независимост" в София.

Гледайте целия разговор във видеото.