България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Розово-червени хриле и бистри очи - как да познаем прясната риба

"Люспите трябва да са прилепнали по тялото", каза д-р Галя Викьова от БАБХ

06.12.2023 | 08:40 Редактор: Елеонора Танева

Българската агенция по безопасност на храните прави проверка на рибните пазари и търговските обекти за произхода на рибата и документите, с които се продава.

"Никулден е един прекрасен празник, който българинът празнува с удоволствие и на неговата трапеза задължително трябва да присъства рибата, но не само днес, но и във всеки един друг момента. В този обект рибата е изложена при необходимите температурни условия. Тя е под лед, той се произвежда в самия обект. Представени са и документи", каза д-р Галя Викьова от БАБХ за "България сутрин".

От агенцията споделиха, че прясната риба се познава по слузта, която трябва да е бистра, а люспите трябва да са прилепнали по тялото на рибата. Очите също трябва да бистри, а хрилете - розово-червен цвят. Не трябва и да има потъване при пипане.

"В зависимост от това какъв е обектът и кой е доставчикът на рибата, документите са различни. По принцип това са търговски документи, декларация за произход, също така декларация за първи улов. В момента текат съвместни проверки с ИАРА, където колегите проверяват документите, които са от самите водоеми", допълни д-р Викьова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че проверките ще продължат и в следващите дни.

"Проверките са периодични на база на риска на обектите. БАБХ извършва контрол постоянно. Акцентът сега е върху рибата, след това ще е във връзка със следващите празници. Бизнес операторите, които предлагат храни, в случая и риба - с всяка година стават все по-отговорни. Предлагат продукт, от който българският потребител да бъде доволен", увери експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR