България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: България е военен донор на Украйна, чистенето на складове е "мечешка услуга"

Светът не може да поддържа две войни, върви се към разделение, коментираха проф. Валерий Тодоров и доц. Искрен Иванов

05.12.2023 | 09:39 Редактор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Така той върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и. Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че предстои да бъде изработена нова национална стратегия за външната политика на България.

"Трябва да се изясни дали ще предоставим всички машини. Трябваше да се даде и оценка на състоянието, за да преценят какво даваме. Възникват и извънредни ситуации, военните често пъти с тази техника помагат в бедстващите райони. След като частници могат да изкупуват бракувана техника и да я приспособяват за тези цели, вероятно може и част от тези бронетранспортьори. Ако не гарантираме една минимум сигурност, разбирана като гражданска и военна, не бива да тръгваме смело напред", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов съзря в политическото противопоставяне и доза пиар.

"Става въпрос от една страна за война, която се води между президент и правителство. От друга страна - противопоставяне между президента Радев и военния министър Тодор Тагарев. Преди всичко трябва да видим обективно каква е нашата потребност от тази техника. Сигурността няма как да бъде гарантирана с политически пиар", категоричен е доц. Иванов.

България е един от най-големите донори на техника и ресурси за Украйна, изключвайки САЩ, подчерта още експертът.

"Следваме американската политика. Това влияе и върху публичния дебат, и върху политическия дебат. Опасенията, че не сме използвали дълго време тези машини не трябва да ни успокоява. И самото НАТО дълго време смяташе, че тези оръжия, които имат в складовете, няма да влязат в потреба", уточни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му заяви, че войната не трябва да се разглежда като чистене на складовете, защото това е "мечешка услуга".

"Светът не може да поддържа две войни. Капацитетът на военната индустрия не стига. Много от държавите реагират резервирано на призивите на Украйна", добави проф. Тодоров.

Русия си връща инициативата на бойното поле и това се дължи на факта, че Северна Корея е "изляла" около 1 млн. боеприпаси в руската отбранителна индустрия от една страна, а от друга - Русия е върнала стратегия от Втората световна война, твърди експертът.

Гостите са на мнение, че се върви към разделение на Украйна.

"Преговори се водят и зад гърба на президента Зеленски", добави проф. Тодоров. Той добави, че делът на България в световната сигурност отслабва на  фона на отслабващата ни "военна мощ".

"Трябва балансирана политика, за да не се окажем жертва на ново разделение на света. Трябва да укрепваме икономиката ни, да се грижим за сигурността си", настоя още журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа