България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атле Нес за привилегията да си биограф на Леонардо да Винчи, Мунк и Галилей

Последната му книга е роман за Св. апостол Павел

04.12.2023 | 09:09 Редактор: Тодор Петров

Биографът на Леонардо да Винчи, Мунк и Галилей пристигна в България за кратко литературно турне. Атле Нес е един от най-добрите европейски писатели в биографичния жанр, а всичките му книги, преведени на български, предизвикаха интерес сред читателите у нас. 

"Когато бях млад, започнах с писане на романи, но после открих, че когато човек пише романи, влага много от себе си. Не съм толкова интересен като личност. По-интересни бяха другите хора. Разбрах, че трябва да използвам таланта си, за да пиша разкази за живота на другите", сподели той в студиото на "България сутрин".

Биографът признава, че е трудно, но като всичко друго, това е преди всичко работа. А писането на една биография му отнема между 2 и 3 години.

"Колкото по-дълбок е анализът, толкова по-добре. Когато са изминали две или три години, издателството казва, че вече трябва да съм готов за издаване на биографията", отбеляза Атле Нес пред Bulgaria ON AIR.

"Най-интересно е най-малко познатото. Когато става въпрос за Леонардо да Винчи, това са две неща - неговият скромен произход, бил е извънбрачно дете; другото е неговото взаимоотношение с херцози и свещеници. Получава възпитание от богат човек по свой собствен начин", разказа Атле Нес.

Особено заинтересован е от своя сънародник Едвард Мунк, който е норвежки художник-експресионист. 

"Националният художник на Норвегия. Най-интересна е картината "Вик", с която е известен в целия свят, но той е много повече от тази картина. Беше много важно да представя и другите страни от неговото творчество, прекрасен художник е на портрети", каза още Атле Нес.

А последната му книга е роман за Св. апостол Павел.

Гледайте целия разговор във видеото.