България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хекимян: Заложници сме на сделката на Терзиев и Бонев, държат в шах София и СОС

"Надявам се, че моделът "Софиянски" няма да се завърне", каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС

30.11.2023 | 09:22 Редактор: Вяра Димова

Работата на Столичния общински съвет остава блокирана. Днес общинските съветници ще направят трети опит да изберат председател. 

"Всичко зависи от най-голямата група "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София", които още на първото заседание дойдоха неподготвени за работа. Не направиха разговори, декларация - кой искат да е техният представител, макар че знаехме, че ще е г-н Бонев. Ситуацията и преди изборите беше такава. Г-н Терзиев смяташе, че София му се полага, а г-н Бонев смяташе, че председателското място му се полага. Тяхната сделка, на която сме заложници, държи в шах целия общински съвет и цяла София", заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян в студиото на "България сутрин".

Председателят на Общинския съвет е "семейната снимка" на следващото мнозинство, смята гостът.

"Не сме изолирани. Всички колеги търсят комуникация с нас. Общуваме добре и по време на заседанията. Не разбирам думите "да излезе от окопа", защото ние сме на първите два реда. Декларирахме, че ще бъдем в опозиция, ще работим за интересите на града. По никакъв начин в поканите не се говори за председател. Политиките ни са ясни", настоя общинският съветник.

Пред Bulgaria ON AIR Хекимян обяви, че не вижда готов екип за управление, нито като реакция по време на протестите, нито през последните дни на усложнена зимна обстановка.

"Ние сме 14 общински съветници, те са 23-ма и трябва да съберат мнозинство. Вариантите са им да премислят решението си и да не са толкова категорични, предлагайки една единствена кандидатура. Няма как ние да сме длъжни да подкрепим г-н Бонев", уточни гостът.

Хекимян обясни решението на ГЕРБ-СДС да няма номинация и защо самият той не е предложен за председател на СОС: "Изборите минаха. След това ние местно си казахме, че ако има решение на гражданите ГЕРБ-СДС да не участва в управлението, няма да предложим председател на СОС".

Гостът напомни, че "сглобки в Столичния общински съвет и плаващи мнозинства няма да правят"

"Надявам се, че моделът "Софиянски" няма да се завърне в СОС. Предполагам, че днес ще чуем г-н Бонев и предложенията на другите групи. Ще действаме по същия начин. Искаме стабилно мнозинство", посочи още общинският съветник.

Според него Васил Терзиев е можел да събере екип и да каже, че не може да бъде почистен всичкия сняг.

"След толкова много сняг ние чухме единствено анализ на ситуацията. Не видяхме действие в криза. План-сметката сигурно ще бъде гласувана между Коледа и Нова година. Тя е 99,9 от това, което Фандъкова подготви. Трябва да изпълним приоритетите. Един от тях е строителството на ясли и детски градини", стана ясно от думите на Хекимян.

Гледайте целия разговор във видеото.