Таков: Проблемът при избора на председател на СОС са подходът и политиките, а не личността

"Тук името Борис Бонев не е толкова важно", каза председателят на БСП - София

21.11.2023 | 16:09 Редактор: Ивета Велева
Таков: Проблемът при избора на председател на СОС са подходът и политиките, а не личността

Съветниците от групата на МК "БСП за България" внесоха първия си доклад, с който възлагат на кмета да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел за създаване на Столично общинско предприятие "Чистота".

Проблемът при избора на председател на СОС са подходът и политиките, а не личността. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по повод блокираната работа на Столичния общински съвет заради невъзможността да бъде избран председател вече на две заседания. Той добави, че групата на БСП има предложение за поста още от първата сесия и това е Диана Тонова.

"Тук името Борис Бонев не е толкова важно, колкото са подходът и политиките при избора на председател на СОС. Необходими са разговори между политическите групи за приоритетите. Защото, ако нямаме разбиране, че комуналните услуги трябва да са в патримониума на Столична община, ако нямаме съгласие, че са необходими повече средства за образователната и здравната инфраструктура, значи нямаме разбиране и съгласие по нищо. В тази ситуация няма как да подкрепим предложенията на другите политически групи за председател на СОС. И съответно отново ще бъдем конструктивна опозиция", коментира Иван Таков.

Иван Таков добави, че в тази ситуация най-лесният вариант е ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да се разберат така, както го направиха на национално ниво, и да изберат председател на СОС. "Сега от едната страна чуваме "ние не искаме подкрепа от ГЕРБ", "ние не искаме да управляваме с ГЕРБ", а от другата отказват да гласуват. Ами да, но на национално ниво управляват заедно. С какво са по-различни в общината, коментира лидерът на столичните социалисти. От седмица слушам, че БСП била ключът и катинарът за решаване на проблема. Това не е вярно. В СОС има две политически групи, които постоянно се провъзгласяват за евроатлантически и с еднакви ценности. Защо те не могат да намерят сечение и да изберат председател?! А нас ни сочат за ключ, сигурно защото сме им най-лесното и удобно оправдание", каза още Таков.

Той поясни, че невъзможността да бъде избран председател на СОС няма да доведе до нови избори за общински съвет в София. "Законът казва, че липсата на заседание на СОС за период от 3 месеца води до нови избори. В момента ние заседаваме всяка седмица. Дано това да доведе до появата най-накрая на малко мъдрост и политическа зрялост, за да изберем председател на СОС", коментира председателят на БСП - София.

Снимка: БГНЕС