България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бъдещето е технологично: Няма понижение на заплатите, нито свиване на IT сектора

Имаме ръст, който все още е 4 пъти над ръста на общата икономиката, коментира Доброслав Димитров

29.11.2023 | 08:01 Редактор: Толя Стоянова

Изкуственият интелект все по-силно прокарва своя път и място в нашето ежедневие и работа. Голяма част от компаниите намират ползи в използването на софтуерната машина. На този фон не липсват и новините за свиване на IT сектора и че изкуственият интелект е една от причините за понижаване на заплатите. 

"Развитието на технологиите показва, че бъдещето е категорично технологично. IT индустрията има много сериозно присъствие, значение и структуроопределящо място в икономиката. Не просто заради финансовия си размер, но и затова, че няма професия, сектор или индустрия, които да нямат нужда от дигитализация, ако искат да бъдат конкурентни", заяви председателят на Управителния съвет на БАСКОМ Доброслав Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му няма понижение на заплатите, нито свиване на сектора, а има забавяне в ръста им.

"В предишните две години сме пораснали с близо 25% на годишна база. Тази година ще пораснем с около 12%. Имаме ръст, който все още е 4 пъти над ръста на общата икономиката", коментира Димитров.

Според него в краткосрочен план трябва да сме готови за едно по-предизвикателно време, тъй като ни застига кризата в Европа.

"Софтуерният сектор представлява една трета от износа на България в сферата на услугите", посочи още Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Бизнеса го интересува предвидимостта - да може да си направи сметка в следващите 5 години. Когато има резки промени, се създава усещане за несигурност. IT компаниите не идват в България, за да спестяват пари, отдавна не сме евтина инвестиция, идват заради качеството. Повишаването на данъка от 10% на 15% за големите компании не влияе добре", каза Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.