България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Законовите промени ядосаха ресторантьорите: "В България се плаща в брой"

По-голям процент от хората, които ползват ПОС терминали, са чужденци, каза председателят на СЗБ Емил Коларов

27.11.2023 | 08:49 Редактор: Вяра Димова

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС, в които беше прието, че няма да се плаща в заведенията, ако не ни е издадена касова бележка. На този фон ДДС за ресторантите остана 9%, но с условия.

"Това, че някои текстове, 100% недомислени и по никакъв начин некоментирани с браншовите организации, са приети на първо четене, не означава, че ще бъдат приети на второ четене. Да се надяваме, че разумът ще надделее и тези спорни тестове няма да бъдат приети в окончателното гласуване, в което съм убеден", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в студиото на "България сутрин".

По думите му практиката за неиздаване на касови бонове отдавна е минало и на много места има достатъчно сериозни текстове в закона.

"Ние сме единствената държава в ЕС , която има наказание за неиздаване на касов бон принудително затваряне на обекта за 14 дни. Не е ясно през последните години защо в обществото се вменяват настроения срещу нашия бранш. В сферата на услугите при над 90% от дейностите никой издава касов бон. Лобизъм е да искаме да налеем милиони и милиарди в банките, които са увеличили многократно таксите си", каза Коларов.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на СЗБ подчерта, че всяко уважаващо себе си заведение разполага с ПОС терминал - не защото държавата така е казала, а защото това облекчава клиентите.

"По-голям процент от хората, които ползват ПОС терминали, са чужденците. Има и българи, но голям процент от оборота влиза в кеш. Всички тези пари ние трябва да ги вкараме в банка, да платим такси за внасяне, да платим за преводите, след което персоналът да си изтегли парите и отново да плати такси. Не е ли това лобизъм?", попита гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 1
номер2
преди 4 месеца
А защо 9%? Тия да не са богоизбрани? Сигнализирай за неуместен коментар